E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-fronted. It is held by process 2245 (apt-get)

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Krzysztof333

E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-fronted. It is held by process 2245 (apt-get)

Post autor: Krzysztof333 »

Od długich lat zdecydowałem się na pierwszy linux Debian - wersja 12, wcześniej Ubuntu, Fedora.
Niemniej Debian nie instaluje mi pakietów (pliki deb). Instalacja oprogramowania wyrzuca taki błąd (fragment):

W: Be ware the removing the lock file is not a solution and may break your system.

Na konsoli też nie dałem rady (polecenie dpkg) i wyrzuca ostrzeżenie.
Co może być przyczyną błędu przy instalacji Midnight Commandera?
I napiszcie jak zmusić Debiana do instalacji (apt-get) do pobierania paczek z sieci.
Debian w przeciwieństwie do Ubuntu wymusza na mnie instalację z płyty DVD,
a mam zewnętrzny napęd USB i się nie da.
Ostatnio zmieniony 15 listopada 2024, 17:30 przez Krzysztof333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Re: E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-fronted. It is held by process 2245 (apt-get)

Post autor: dedito »

Może w tle coś działa co akurat używa apt.

Kod: Zaznacz cały

lsof /var/lib/dpkg/lock-fronted
zl23

Re: E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-fronted. It is held by process 2245 (apt-get)

Post autor: zl23 »

Co rozumiesz pisząc:
Debian w przeciwieństwie do Ubuntu wymusza na mnie instalację z płyty DVD,
a mam zewnętrzny napęd USB i się nie da.
Przecież masz go zainstalowany.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Może trzeba usunąć repozytorium odnoszące się do płyty CD/DVD, a zostawić albo dodać repozytoria z internetu. I już nie będzie system więcej prosił o podłączenie nośnika do napędu w trakcie instalacji oprogramowania. A będzie sobie pobierał wszystko z sieci
ODPOWIEDZ