Debian 12.6 + virtual appliance + GNS3 + statyczne źródła pakietów

Pomoc dotycząca instalacji systemu
markooff1

Debian 12.6 + virtual appliance + GNS3 + statyczne źródła pakietów

Post autor: markooff1 »

Witam Wszystkich :)

zwracam się do Was - szan. Społeczności Debiana :) - z trochę nietypowym pytaniem/problemem.
Sam przez kilka dni szukałem, i testowałem - ale finalnie nie znalazłem dobrego rozwiązania.

Mam środowisko laboratoryjne sieciowe - oparte o znany soft : GNS3 (zresztą postawiony od zera na Debianie 12)
Wszystko (prawie wszystko) "gra i bucy" :) - problem mój jest związany z virtual appliances - czyli własnie małymi obrazami zwirtualizowanych systemów operacyjnych instalowanych WEWNĄTRZ GNS/GNS_VM i uruchamianych z pomocą qemu./KVM-qemu. W standardzie (install + run) wszystko działa jak należy [patrz screen nr 1]

Obrazek
[screen 1]

Jednak..
- po instalacji kilku różnych appliances z różnymi (co widać na screenie) OS-ami - okazało się że te niewielkie obrazy systemów w większości (poza Kali linuxem ale to dlatego że działa on w zasadzie jako "live-cd") - są bardzo okrojonymi pod względem preinstalowanych pakietów. A ja potrzebuję możliwości stawiania na nich konkretnych usług (np. choćby uproszczonego http(s), radiusa, DNS, DHCPd, domain controlea , (t)ftpd , czy innych - do pracy w zwirtualizowanym labie sieciowym - w środowisku GNS3.

Niestety,
jak sie okazało - wszystkie (2) typy "łączników ze światem zewnętrznym" - czyli bridge'y/NATów jakie są dostępne w GNSie - mają (u mnie) pewne problemy z poprawnym działaniem - dlatego jestem zmuszony obejść problem braku komunikacji tych wirtualnych systemów z internetem - i właśnie tutaj się zaczyna mój problem :)

I dlatego ...
Potrzebuję Waszej pomocy/dobrej rady :)
- w przygotowaniu obrazu (ISO) na DVD bądź nawet większego na USB - z możliwie szerokim repozytorium lokalnym pakietów dla Debiana 12.6 (bookworm) - które to mógłbym podpiąć pod tego wirtualnego debianka w GNS3 - jako obraz płyty CD/DVD i dodać do źródeł . Na razie zrobiłem to co mi się udało - czyli pobrałem najnowszą wersję stabilną (12.7 - niestety) i ją podpiąłem do maszyny -> patrz [screen 2]

Obrazek
[screen 2]

Do tego - dodałem (metodą : sudo apt-cdrom add ... ) ten obraz - do /etc/apt/sources.list - ale musiałem dodać 2 opcje (widoczne na screenie) -- [screen 3] -- żeby w ogóle mógł być brany pod uwage przez APT bez odp kluczy .

Niestety - pomimo tych czynności praktycznie zaledwie kilka pakietów udało mi się zainstalować - bowiem okazuje się że wersje 12.6 i 12.7 bardzo się nie chcą ze sobą "lubieć" :P a poza tym zawartość typowego DVD-1.ixo - niezbyt odpowiada moim potrzebom (nie ma tam wielu pakietów dot. daemonów usług sieciowych , których potrzebuję) .
[patrz sreen 4]

Obrazek
[screen 3 - widok /etc/apt/sources.list ]

Obrazek
[screen 4 - problemy podczas aktualizacji/instalacji pakietów ... ]

Stąd pytanie - czy wiecie (czy Ktoś z Was miał doświadczenia) z budowaniem takiego osobistego repozytorium /klona repozytorium - i podpinania go pod system - (na razie) faktycznie odcięty od sieci zewn ??
Czy możecie mi w tej kwestii pomóc/wskazać drogę ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Re: Debian 12.6 + virtual appliance + GNS3 + statyczne źródła pakietów

Post autor: LordRuthwen »

Tu masz jak zrobić mirror repo
https://www.howtoforge.com/local_debian_ubuntu_mirror
A z podpięciem go, ciężko mi wyrokować, ale jak już go będziesz miał odpalonego na kvmie, to pewnie podpięcie się do sieci gnsa nie będzie problemem.
markooff1

Re: Debian 12.6 + virtual appliance + GNS3 + statyczne źródła pakietów

Post autor: markooff1 »

Super !
O takie coś (czyli podobne Howto/manual) mi chodziło. Wszystko wygląda ładnie i dość prosto :) - i teraz tylko pozostaje mi to wytestować w praniu .... i używać

Rzeczywiście - 25-30 GB miejsca - na przechowywanie tego repozytorium -to nie jest taki "w kij dmuchał" - no ale mnie się to i tak opłaci :) Więc będę drążył temat... (i zapewne napisżę jak już zadziała porządnie :) )

Serdeczne dzięki :)
Ostatnio zmieniony 19 września 2024, 22:19 przez markooff1, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ