Firestarter za

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
dowoszek

Firestarter zaśmieca konsole

Post autor: dowoszek »

Witam,
Mój problem: Firestarter na wszystkich konsolach wypisuje szczegółowe komunikaty o blokowanych pakietach (a przynajmniej tak to wygląda, bo jest tego sporo). Oczywiście w rezultacie praca w konsoli staje się BARDZO niewygodna :) Pozostaje tylko praca w emulatorze terminala pod X'ami. Jak mam zmienić to dziwne zachowanie? Wspomnę tylko, że w Ubuntu nie ma z tym problemu.
Pozdr.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

na pewno na wszystkich?? sprawdzałeś drugą (Ctrl + Alt + F2), trzecią i resztę ??

bo dziwne to trochę ponieważ z tego co wiem to zawsze takie komunikaty wywalane są tylko na pierwszej konsoli.

jeśli jednak zaśmiecane są wszystkie konsole to jako ominięcie tego problemu (bo rozwiązać go nie umiem) proponuje screena
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1403

aloha
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

Ustaw log-level na debug, w skrypcie firewall'a (możliwe że jest w opcjach firestartera)
Awatar użytkownika
dowoszek

Obydwa rozwiązania maskują skutki a zapominają o przyczynach problemu :(
Ustawiając log_level na debug tracę funkcjonalność samego programu (w zakładce events niewiele już wyczytam).
Co ciekawe, log_level=info mam również ustawione na Ubuntu i nie ma żadnego problemu.
Szczerze mówiąc, to takich "dupelkowatych" problemów (jakby to ujął Michnikowski ;) jest sporo w Etch'u - chyba zaczynam rozumieć dlaczego ludzie tak wychwalają Ubuntu. Debian jest/sprawia wrażenie mniej dopracowanego (przynajmniej w oczach mniej doświadczonego użytkownika). W efekcie traci się mnóstwo czasu na rozwiązywanie takich drobnych problemów, a osobiście nie znajduję w tym wiele przyjemności :(
kroll

Re: Firestarter zaśmieca konsole

Post autor: kroll »

dowoszek pisze:Witam....
Mój problem: Firestarter na wszystkich konsolach wypisuje szczegółowe komunikaty o blokowanych pakietach (a przynajmniej tak to wygląda, bo jest tego sporo).
Pozdr.
/etc/sysctl.conf

Kod: Zaznacz cały

# Uncomment the following to stop low-level messages on console
# kernel.printk = 4 4 1 7
i przeładuj klogd albo zrestartuj komputer.

U mnie to działa.

Niektórzy jeszcze wpisują same 0 zamiast ,,4 4 1 7''.

Więcej informacji wujek gogiel.
Awatar użytkownika
dowoszek

kroll, spóźnione podziękowania :) Rzeczywiście, Ubuntu ma to "odhaszowane" domyślnie po instalacji.
ODPOWIEDZ