Laptop dla programisty z dobr

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
komjg

Laptop dla programisty z dobrą gwarancją i do 3 tys.

Post autor: komjg »

Cena musi sięgać około 3tys., przeznaczony do noszenia, z dobrą gwarancją, optymalizacja ceny ze sprzętem, musi na nim działać Linux, dodatkowo Wifi, karta sieciowa, wygląd jest nieważny ważne co jest w środku. Prosiłbym o pomoc i radę. Sam laptop musi wybiegać w przyszłość. I co ważniejsze, by był sklep we Wrocławiu. A teraz moje propozycje.

Dell Vostro 1720 Intel Core 2 Duo T6570 4GB 320GB 17'' GF9600M GS DVD-RW NoOS

Dell Studio 1555 Intel Core 2 Duo T6500 4GB 320GB 15,6'' DVD-RW NoOS

ASUS X71SL-7S031 Intel Core Duo T3200 2GB 250GB 17,1'' DVD-DL NoOS

HP Compaq ProBook 4510s Intel Core 2 Duo T5870 4GB 500GB 15,6'' DVd-RW HD4330 LINUX (VC357ES)

Mam też pytanie, bo w zasadzie w tym wszystkim chodzi jedynie o ekstremalnie szybką pracę, by się nie nagrzewał, by oczy nie bolały, by klawiatura była wygodna itd.
Wszystkie pozycje dotyczą Linuksa lub brak systemu, ponieważ myślę, że tak jest oszczędniej. Z mojej strony wydaje się, że Dell to porządna firma pod względem gwarancji i wykonania. Preferuje szybkie odpowiedzi, a także co lepsze Dell Studio czy Dell Vostro. Jestem przychylny do Lenovo, niestety nie znalazłem odpowiedniego. Także nie orientuje się w oznaczeniach Wifi a/b/g itp. Oraz wydaje mi się, że jak dla programisty, co będzie często męczył dysk SSD, się szybko zepsuje. Oraz chyba gwarancja NBD jest jedna z lepszych, a taką oferuje chyba sklep x-kom.

Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Hej!

Jeżeli nie zamierzasz grać na tym laptopie, wystarczy Ci zintegrowany układ graficzny (z reguły są to układy Intela i sprawdzają się zupełnie dobrze - nawet efekty pulpitu działają). A GF9600 to również wyższa cena, wyższe temperatury, wyższe zużycie energii.

Windows może Ci się czasem w przyszłości przydawać, więc nie skreślałbym go z góry, tym bardziej, że różnica w cenie nie jest duża.

Nie napiszę Ci, czy lepsze jest Studio, czy Vostro - z tego co kojarzę, Studio są chyba "wypaśniejsze", ale ja czasem do pracy używam Vostro i jestem bardzo zadowolony.
Asusy to nie są złe notebooki, ale polecałbym raczej Della lub HP. Tyle z takich ogólnych uwag.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Szukasz w ofercie "siedemnastek" laptopa do przenoszenia? :shock:

Jak ma służyć lata, to tylko coś z IBM/Lenovo ThinkPad z serii T, lub w ostateczności, jeśli nie byłby Cię stać, to seria R.

Jeśli znajdziesz "starsze" prawdziwe IBM'y, to też możesz je wziąźć pod uwagę, a nie jakiś lakierowany crap z błyszczącą matrycą.
komjg

Chodzi o to, że na studiach udostępnią mi Windows 7, najważniejsze są sterowniki dla mnie, bo z tym może być problem, później nawet ze ściągnięciem ze storny producenta. W związku z tym, że Dell jest bez systemu istnieje obawa, że Linux nie pójdzie, choc sama marka wspiera, no i resumując ja nigdy nie grałem takich gier co najwyżej coś mmorpg lub planszowe, więc nie zależy mi na karcie graficznej, jednak chciałbym, by kompilacje nawet dużych programów szły sprawnie, a do tego potrzebuje dobrego procesora z pamięcią, a że jestem zielony w tych markach. Prosiłbym wybrać najlepszy komputer dla przyszłego hakera ^.^

Iria, czy chodzi Ci o coś takiego?
IBM Lenovo IdeaPad G550A Intel Core 2 Duo T6500 4GB 320GB 15,6'' DVD-RW NoOShttp://www.ceneo.pl/2841305
Z tego co wiem, Dell wcale nie odchodzi jakością od Lenovo, podam kilka linków
Dell recenzja
Oczywiście taki bajer jak czytnik linii papilarnych wydaje się niepotrzebny, więc moje poszukiwania kierują mnie w stronę Dell Studio. Gdyby znalazło się Lenovo w cenie około 3tys. zł, a nie 2tys., a zaznaczam szukam bez windows'a byłbym przychylny. (Wrocław)

I co do poprzednika Dell Studio, jak zaznacza autor recenzji nie jest lakierowym cackiem.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-De ... 367.0.html
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Rozróżniasz słowa "ThinkPad", a "IdeaPad"?

Tak, ten Dell nie jest już taki zły. Patrząc na to, że Lenovo trochę popsuło rodowitą konstrukcję Thinpadów, stawiałbym je na równi.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Powiem tak:
- sprawdzałem wiele, jeśli prymatem jest gwarancja, to w swojej cenie nic nie pobije Della. Tylko sprawdź, czy masz 3 letnią gwarancję, Next Business Day, On Side. Vostro, nie Vostro jest dla Ciebie obojętne. Osobiście preferowałbym nawet Vostro z lowendowej serii, z jakimś Core2Duo. Linuksa na nim sprawdzałem, wprawdzie z serii Ubuntu, ale chodzi tam Ubuntu 8.04 (z taką wersją kupione), jak i Kubuntu 9.04. Nie ma problemów z niczym.
komjg

No właśnie, niby się pytam, co chcę, a tak naprawdę czuje, że wybrałem Della, tylko jeszcze nie chciałbym, by był w nim czytnik linii kapilarnych. Bo ja nigdy nic nie mam do ukrycia, albo inaczej to co mam do ukrycia, to mam w głowie. Oczywiście jeśli ktoś, ma jeszcze jakąś radę proszę pisać czytam i analizuję.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

W Vostro, które poszło do firmy nie ma czytnika. To bardzo podstawowe. Z Celeronem. Z Core2Duo kosztuje ok. 2-3 setki więcej, ale z dyskiem 160 i 3GB RAM (nawet większym dyskiem) i tak to kwota ok. 2200-2300 pln. Oczywiście można więcej, tylko... naprawdę, czy jest po co dla biurowych/programistycznych zastosowań. Jedyna ułomność, którą dostrzegam, to jedynie 2xUSB.
simonnam

Post autor: simonnam »

A jaki polecalibyście dla przyszłego studenta programowania? Chodzi mi o model, z którym nie ma problemów pod Linuksem (preferowany Debian, ale nie pogardzę też Ubuntu, Fedorą, czy Mandrivą). Platforma bez różnicy, pamięć RAM 2 GB lub więcej, WiFi najlepiej 802.11n.
Cena do 2000 PLN.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

dell z serii Latitude
tańsza E5400/5500 i droższa E6400 i 6500
Komputronik sprzedaje Della Latitude ale 1000 musiałbyś dorzucić.

Do noszenia to polecam 12-13 cali np dell xps maja 13-stki lub E4200 ale to już kosmos cenowy

Gwarancja Della działa perfekcyjnie - 24g na naprawę w każdym miejscu w kraju.
ODPOWIEDZ