Witam.
Dziś postanowiłem zainstalować Debiana na moim compalu jhl90, więc pobrałem obraz płyty, nagrałem, potem restartuje komputer. Płyta ładuje się, wybieram:
albo każdą inną zaawansowaną opcję to widzę tylko w lewym górnym rogu białą mrugającą kreskę.
Co muszę zrobić żeby zainstalować Debiana na moim komputerze?
Dodam jeszcze, że kiedy uruchamiam instalator z innej płyty (pobranej wczoraj), po wybraniu dowolnej opcji instalacji systemu pojawia się taki komunikat:
Co to za obraz? Sprawdziłeś sumy kontrolne przed wypaleniem? Weryfikowałeś płytę po nagraniu? Na czwartej konsoli (alt + f4) masz logi z przebiegu instalacji, może tam znajdziesz coś ciekawego.
Sumy kontrolnej nie sprawdziłem ale zweryfikowałem płytę po wypaleniu. Nie mogę zobaczyć logów ponieważ system się zawiesza od razu po wyborze instalacji.
Obraz, który mruga jest to początek graficznej instalacji taki ma kolor, a na środku widnieje kursor.
INFO:kbd-mode:setting console mode to Unicode (UTF-8)
Pojawia się na komputerach ,,firmowych'' już od pewnego czasu. Nie jest to kwestia ostatniego tygodnia.
Obejścia tego problemu są różne.
Wykorzystać jakąś starszą wersję systemu lub skorzystać z płyty instalacyjnej Lennego (tak jak radzą koledzy) i aktualizować system do nowszej wersji.
Można wykorzystać Siduksa i aktualizować do Sida lub pozostać na nim. W sumie to można wykorzystać do instalacji każdy system który mamy zainstalowany na dysku. Dla niektórych systemów kończy się to tragicznie - są usuwane z dysku. Instalacja przez stronę: http://goodbye-microsoft.com/
Ja ten komunikat mam na obu komputerach odziwo tylko tryb tekstowy nie chce się włączyć, graficzny działa bez zarzutu. fnmirk, możesz wyjaśnić, czym są komputery "firmowe" ?
Już sobie poradziłem, zainstalowałem najpierw Lennego, a potem zrobiłem aktualizację do Squeeze.
Tyle że teraz mam gruba 1 i gruba w wersji 2, jak mogę się bezproblemowo pozbyć wersji pierwszej?