Kilka MB wolnego miejsca zyskasz opróżniając katalog /tmp, teoretycznie powinien być on opróżniany przy każdym starcie systemu. Jeżeli deinstalowałeś jakieś aplikacje, sprawdź czy w /home/Twoje konto nie pozostały zbędne katalogi lub pliki konfiguracyjne po nich (W nautilus/konqueror musisz wybrać opcję wyświetlanie ukrytych plików).
@kazzomy:
Do odchudzania Debiana polecam ten artykuł, chociażby nawet tylko przeczytać aby wiedzieć co gdzie szukać i co można na spokojnie kasować http://eko.one.pl/index.php?page=OdchudzanieDebiana
Na spokojnie możesz zastosować techniki do "Podsumowania" dalej to już tylko jak zrobić system w systemie, więc na chwilę obecną raczej tobie nie będzie potrzebne
Wyrzuci ci niepotrzebne pozostałości po odinstalowanych pakietach. Najlepiej komendę powtórzyć kilkukrotnie, ponieważ po pierwszym razie, okazuje się, ze są kolejne elementy gotowe do usunięcia.
Na koniec
adrikux pisze:Kilka MB wolnego miejsca zyskasz opróżniając katalog /tmp, teoretycznie powinien być on opróżniany przy każdym starcie systemu.
Według tego co jest mi wiadomo to owszem, jest on opróżniany przy starcie systemu pod jednym warunkiem. Mianowicie musi się on znajdować na partycji z systemem plików bez księgowania: czyli EXT2. Nie jestem pewien jak się zachowa z XFS (księgowanie metadanych) ale też powinno działać. Wiem, że u mnie na ReiserFS, EXT3 i JFS /tmp nie był opróżniany - dopiero zmiana systemu plików pomogła.
dpkg -P `deborphan]
Wyrzuci ci niepotrzebne pozostałości po odinstalowanych pakietach. Najlepiej komendę powtórzyć kilkukrotnie, ponieważ po pierwszym razie, okazuje się, ze są kolejne elementy gotowe do usunięcia.[/quote]
Ja to robię w ten sposób:
[code]aptitude purge $(deborphan) && aptitude purge ~c
Ostatecznie wychodzi na to samo, ale jednak inaczej...
ArnVaker, chyba jednak komenda z aptitude czyści dokładniej. Sprawdziłem to tak, że wykonałem usuwanie przez dpkg i nic nie wskazał. Po wywołaniu komendy podanej przez ciebie -- odnalazł jeszcze ze 100 różnych pozostałości po pakietach, które gdzieś kiedyś były i zostały usunięte.
Mój wniosek: chyba jednak aptitude czyści lepiej.
PS Poleciało nawet nieużywane jądro, więc trzeba też z rozsądkiem wykonywać tę komendę.
szmergiell pisze:ArnVaker, chyba jednak komenda z aptitude czyści dokładniej. Sprawdziłem to tak, że wykonałem usuwanie przez dpkg i nic nie wskazał. Po wywołaniu komendy podanej przez ciebie -- odnalazł jeszcze ze 100 różnych pozostałości po pakietach, które gdzieś kiedyś były i zostały usunięte.
Mój wniosek: chyba jednak aptitude czyści lepiej.
PS Poleciało nawet nieużywane jądro, więc trzeba też z rozsądkiem wykonywać tę komendę.
Potwierdzam, używając apt-get niby pousuwało mi wszystko, na koniec użyłem aptitude i mi usunęło i jeszcze masę zbędnych plików.