wirtualizacja ESXi - debian
wirtualizacja ESXi - debian
Witam!
Jestem w trakcie zakupu serwera (2 szt) pod wirtualizację debiana za pomocą ESXi, chcę aby każda wirtualna maszyna obsługiwała 1 usługę np. 1 maszyna www, 2 maszyna, mail itp..
Oto specyfikacja sprzętowa:
2x Quad-core Intel Xeon E5405 2,00GHz 12MB FSB1333
8192 MB DDR2 667 MHz ATP FB Dimm (8x 1024 MB)
SuperMicro Server Mainboard X7DBE (SATA on-board)
4 x 147 GB SAS Fujitsu 15000 obr/min
Kontroler RAID 3Ware 9690 8x SAS (0,1,10,5,50,6) + BBU
Karta sieciowa Intel PRO/1000 PT Quadport Server Adapter
Nagrywarka DVD-RW (+R Dual Layer)
2x zasilacz 600 Wat EPS (hot-swap) dla RM2xx
Obudowa 2U
dostawca sprzętu: thomas-krenn
Maszyny wirtualne mają być przeznaczone na potrzeby serwisów internetowych firmy (potrzeby własne - żaden hosting itp). Zależy nam na jakości i bezpieczeństwie... Czy takowa konfiguracja będzie wystarczająca - czy może nie ma sensu kupować takie sprzętu
Aktualne staty:
- www generuje dziennie około 80000 odsłon (apache, mysql, php5)
- poczta obsługuje do 20 skrzynek
- mysql - łącznie zajmuje do 1 gb (kilka baz, dużo tabel)
Co do samego zapotrzebowania na miejsce to nie potrzebujemy więcej niż 20-30 gb.. Interesuje mnie RAID 5 lub RAID 10
Jeśli może mi ktoś podpowiedzieć czy dobrze typujemy sprzęt do naszych "potrzeb" to będę wdzięczny..
Jestem w trakcie zakupu serwera (2 szt) pod wirtualizację debiana za pomocą ESXi, chcę aby każda wirtualna maszyna obsługiwała 1 usługę np. 1 maszyna www, 2 maszyna, mail itp..
Oto specyfikacja sprzętowa:
2x Quad-core Intel Xeon E5405 2,00GHz 12MB FSB1333
8192 MB DDR2 667 MHz ATP FB Dimm (8x 1024 MB)
SuperMicro Server Mainboard X7DBE (SATA on-board)
4 x 147 GB SAS Fujitsu 15000 obr/min
Kontroler RAID 3Ware 9690 8x SAS (0,1,10,5,50,6) + BBU
Karta sieciowa Intel PRO/1000 PT Quadport Server Adapter
Nagrywarka DVD-RW (+R Dual Layer)
2x zasilacz 600 Wat EPS (hot-swap) dla RM2xx
Obudowa 2U
dostawca sprzętu: thomas-krenn
Maszyny wirtualne mają być przeznaczone na potrzeby serwisów internetowych firmy (potrzeby własne - żaden hosting itp). Zależy nam na jakości i bezpieczeństwie... Czy takowa konfiguracja będzie wystarczająca - czy może nie ma sensu kupować takie sprzętu
Aktualne staty:
- www generuje dziennie około 80000 odsłon (apache, mysql, php5)
- poczta obsługuje do 20 skrzynek
- mysql - łącznie zajmuje do 1 gb (kilka baz, dużo tabel)
Co do samego zapotrzebowania na miejsce to nie potrzebujemy więcej niż 20-30 gb.. Interesuje mnie RAID 5 lub RAID 10
Jeśli może mi ktoś podpowiedzieć czy dobrze typujemy sprzęt do naszych "potrzeb" to będę wdzięczny..
A ile wirtualnych maszyn ma być w sumie? Bo z treści wnioskuję że 3. Konfiguracja wydaje się ok. Jakie są parametry obecnego sprzętu? Poszukaj sobie czy kontroler 3Ware 9690 na pewno jest obsługiwany przez VMware, bo ja z podobnym (3Ware 9650) miałem trochę problemów, a teoretycznie jest na liście zgodnego sprzętu. A druga maszyna w jakim celu? Zapas? A jeśli tak to jaką metodą jeśli można wiedzieć ;-) Kupujesz VMotion + HA?
Witam.
Trudno powiedzieć jakie obciążenie będzie generować te 80k odsłon, może możesz podać jak te 80k wpływa na obecny hosting, ponieważ odsłona odsłonie nie równa.
Jeżeli chodzi o bazę danych to też przydałyby się dokładniejsze statystyki - jaki ruch na bazie, ile zapytań - jeżeli ruch jest spory to może warto zainwestować w ssd dla bazy.
Co do sprzętu to wydaję się od ale jak przedmówca wspomniał upewnił bym się czy vmware wszystko obsłuży.
Druga sprawa to czy będziesz miał możliwość rozszerzenia pamięci ram, bo to może się przydać.
A jeżeli nie będziesz miał dużego zapotrzebowania na moc obliczeniową to może wystarczy jeden procesor z możliwością późniejszego dołożenia drugiego.
Skoro potrzebujesz 20-30GB przestrzeni to po co ci dyski 4X147, chodzi o wydajność? Generalnie raid 10 jest wydajniejszy od raid 5 ale kosztowniejszy.
Trudno powiedzieć jakie obciążenie będzie generować te 80k odsłon, może możesz podać jak te 80k wpływa na obecny hosting, ponieważ odsłona odsłonie nie równa.
Jeżeli chodzi o bazę danych to też przydałyby się dokładniejsze statystyki - jaki ruch na bazie, ile zapytań - jeżeli ruch jest spory to może warto zainwestować w ssd dla bazy.
Co do sprzętu to wydaję się od ale jak przedmówca wspomniał upewnił bym się czy vmware wszystko obsłuży.
Druga sprawa to czy będziesz miał możliwość rozszerzenia pamięci ram, bo to może się przydać.
A jeżeli nie będziesz miał dużego zapotrzebowania na moc obliczeniową to może wystarczy jeden procesor z możliwością późniejszego dołożenia drugiego.
Skoro potrzebujesz 20-30GB przestrzeni to po co ci dyski 4X147, chodzi o wydajność? Generalnie raid 10 jest wydajniejszy od raid 5 ale kosztowniejszy.
Z rozszerzeniem RAM-u to może być tak średnio w obecnej konfiguracji 8x1024MB. Najprawdopodobniej wszystkie sloty są obsadzone (w serwerach T-K rzadko spotyka się więcej slotów niż 8). Lepiej by więc było 4x2GB lub nawet 2x4GB. O ile oczywiście będziesz planował rozbudowę pamięci. A dysków im więcej tym lepiej - ze względu na wydajność oczywiście RAID5 według mnie to porażka w takim zastosowaniu - jest dużo wolniejszy od RAID10, a w operacjach bazodanowych podsystem IO to sprawa bardzo ważna.
Przy 4 dyskach 147GB i RAID10 miałbyś ok 280GB przestrzeni co na pewno zaspokoi Twoje potrzeby. tomii jeśli dobrze zrozumiałem i piszesz o dyskach SSD, to nie wiem czy to jest taki dobry pomysł. Na razie są drogie, a czas życia dość krótki, co przy częstych operacjach zapisu wykonywanych przez bazę danych może się ujawnić po krótkim czasie użytkowania.
No i tak jak pisze tomii jakieś dokładniejsze statystyki :-)
Przy 4 dyskach 147GB i RAID10 miałbyś ok 280GB przestrzeni co na pewno zaspokoi Twoje potrzeby. tomii jeśli dobrze zrozumiałem i piszesz o dyskach SSD, to nie wiem czy to jest taki dobry pomysł. Na razie są drogie, a czas życia dość krótki, co przy częstych operacjach zapisu wykonywanych przez bazę danych może się ujawnić po krótkim czasie użytkowania.
No i tak jak pisze tomii jakieś dokładniejsze statystyki :-)
-
- Beginner
A zadałeś sobie trochę trudu i przeczytałeś dokumentację, a w szczególności czy sprawdziłeś listę kompatybilnego sprzętu?marteen pisze:4.0 nie chciało się instalować na dysku IDE
Jak najlepiej.marteen pisze:jak zrobić, żeby vmware esxi komunikował się z UPS-em
£ączę się z Tobą w bólu. Tak na marginesie, to pokaż mi Linuksa którego bez problemów zainstalujesz na takim "pseudo" raidzie.marteen pisze:VMWARE ESXI nie da rady zainstalować na raidzie programowym.