[+] Instalacja, router, neostrada, rozdzielczo

Ogólne pytania dotyczące systemu
max

Post autor: max »

no tak, i sprawa jasna. O ile karta ciągnie znacznie wyżej, to niestety matryca 15'' XGA TFT LCD ciągnie tylko do 1024x768. Dzięki jeszcze raz za wsparcie. Ale nie licz na to że to koniec moich pytań :P Na razie problem "Solved", ale na pewno będą następne. Póki co jestem Linuxem pozytywnie zaszokowany.

Tak jeszcze tytułem routera i problemów z siecią:
Mam neo z routerem D-Link DSL-G624T+ komp stacjonarny na windowsie i ethernecie + komp stacjonarny na Wi-Fi + Laptop na Debianie.
Wchodzimy na konfigurację routera (w moim przypadku http://192.168.1.1 w przegladarce)
Jak już pisałem, w ustawieniach routera należy (choć nie trzeba) sobie zmienić DNS mode na "manual" i wpisać:
Primary DNS: 194.204.159.1
Secondary DNS: 194.204.152.34

Wprowadzamy przewidywane adresy kompów(192.168.1.2 itd, zależy ile ich mamy) i wyłaczamy DNS (no DHCP)

Po czym ustawiamy sobie adresy poszczególnych kompów na static (zakładka "adwanced" "Lan Clients")

dalej na kompach windowsowych, należy w ustawieniach sieci w w właściwościach protokołu TCP/IP wpisać odpowiadający kompowi adres IP, maskę podsieci (jeżeli niezmieniona to 255.255.255.0) i adres "Gateway", czyli routera: 192.168.1.1; hula aż miło

na kompie z Debianem:

edycja pliku /etc/network/interfaces

np.

Kod: Zaznacz cały

nano /etc/network/interfaces
Zawartość tego pliku u mnie to:

Kod: Zaznacz cały

auto lo
iface lo inet loopback

#The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet static
         address 192.168.1.4
         submask 255.255.255.0
         gateway 192.168.1.1

No i oczywiście do tego dołożone mam zmiany w resolv.conf jak sugerowano mi wyżej. Chyba wszystko, powinno teraz hulać.

edit: dopisałem, bo uznałem, że są tacy jak ja, co to by chcieli łopatologicznie. Jak coś namieszałem to poprawcię lamkę :P
ODPOWIEDZ