[+] Java nie przechodzi testu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
malinkalive
Beginner

[+] Java nie przechodzi testu

Post autor: malinkalive »

Witam zaistalowałem jave (za pomocą apt-get) zgodnie z informacjami odnalezionymi na forum i niestety iceweasel nie wyświetla jej elementów

Kod: Zaznacz cały

search sun
i   sun-java6-bin                   - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (
p   sun-java6-demo                  - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6 demos
i   sun-java6-fonts                 - Lucida TrueType fonts (from the Sun JRE)  
p   sun-java6-javadb                - Java(TM) DB, Sun Microsystems' distributio
p   sun-java6-jdk                   - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6      
i   sun-java6-jre                   - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (
i   sun-java6-plugin                - The Java(TM) Plug-in, Java SE 6           
p   sun-java6-source                - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6 sourc
p   sunclock                        - fancy clock showing time and geographical 
p   sunclock-maps                   - sunclock vector graphic maps              
p   sunflow                         - rendering system for photo-realistic image
p   wmsun                           - Dockable WindowMaker SunRise/SunSet App   
ewa@debian:~$ java -version
java version "1.5.0"
gij (GNU libgcj) version 4.3.4

Copyright (C) 2007 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTIC
Dodam że pracuję na squeeze + iceweasel i ADBlock nie bokuje mi javy.
0dd
Beginner

Post autor: 0dd »

A co Ci zwraca polecenie

update-alternatives --display iceweasel-javaplugin.so
U mnie jest tak i dziala:

iceweasel-javaplugin.so - auto mode
 dowiązanie obecnie wskazuje na /usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/lib/amd64/libnpjp2.so
/usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/lib/amd64/libnpjp2.so - priorytet 63
Obecnie "najlepszą" wersją jest /usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/lib/amd64/libnpjp2.so.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Ze strony testowej javy:
If your applet is not displaying properly, please check these additional configurations.

1. Enable Java through your Web browser
2. Enable Java through the "Java Plug-in Control Panel"
3. Clearing your Web Browser Cache
Co do polecenia Odd-a to u mnie:

update-alternatives: error: no alternatives for iceweasel-javaplugin.so.
- java działa :-)
malinkalive
Beginner

Polecenie

update-alternatives --display iceweasel-javaplugin.so
zwraca

update-alternatives: error: no alternatives for iceweasel-javaplugin.so.

If your applet is not displaying properly, please check these additional configurations.

1. Enable Java through your Web browser
2. Enable Java through the "Java Plug-in Control Panel"
3. Clearing your Web Browser Cache 
wszystkie w.w. punkty sprawdzone i nie przynosza rezultatu.
giaur
Member

Post autor: giaur »

A java działa w iceweasel czy nie? Jak działa to w czym problem właściwie? Poza tym, lepiej jave instalować ręcznie, nie widzę powodów aby to robić przez apt-get
malinkalive
Beginner

giaur pisze:A java działa w iceweasel czy nie? Jak działa to w czym problem właściwie? Poza tym, lepiej jave instalować ręcznie, nie widzę powodów aby to robić przez apt-get
Java nie działa z iceweasel w tym cały problem. Instaluje przez apt-get bo "powinno być" łatwiejsze.
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

OK, po kolei.

1. W tej chwili używana Java to nie sunowska, tylko gcj, którą - jeśli Ci nie jest potrzebna - zalecam wywalić. Jeśli nie wiesz czy Ci jest potrzebna (np. sam jej używasz, ew. kwestia jakichś zależności), to nie jest Ci potrzebna :P

2. Informacje o wtyczkach są w

about :p lugins
(wpisz to w pasku adresu). U mnie jest Java(TM) Plug-in 1.6.0_16-b01, Nazwa pliku: libjavaplugin_oji.so, Java(TM) Plug-in 1.6.0_16 + tabelka z akceptowanymi obiektami.

3.
Aby zagwarantować sobie, że używana jest java od Suna:

update-alternatives --config iceweasel-javaplugin.so
update-alternatives --config java
update-alternatives --config javac
...i wybieraj sunowską.

4. Instalacja przez apt-get jest łatwiejszym i lepszym rozwiązaniem (automatyczna aktualizacja), choć oczywiście w przypadku wielkich problemów pozostaje ręczna. Tym niemniej myślę, że Twoim problemem są alternatywy.
malinkalive
Beginner

genobis pisze:OK, po kolei.

1. W tej chwili używana Java to nie sunowska, tylko gcj, którą - jeśli Ci nie jest potrzebna - zalecam wywalić. Jeśli nie wiesz czy Ci jest potrzebna (np. sam jej używasz, ew. kwestia jakichś zależności), to nie jest Ci potrzebna :P

2. Informacje o wtyczkach są w

about :p lugins
(wpisz to w pasku adresu). U mnie jest Java(TM) Plug-in 1.6.0_16-b01, Nazwa pliku: libjavaplugin_oji.so, Java(TM) Plug-in 1.6.0_16 + tabelka z akceptowanymi obiektami.

3.
Aby zagwarantować sobie, że używana jest java od Suna:

update-alternatives --config iceweasel-javaplugin.so
update-alternatives --config java
update-alternatives --config javac
...i wybieraj sunowską.

4. Instalacja przez apt-get jest łatwiejszym i lepszym rozwiązaniem (automatyczna aktualizacja), choć oczywiście w przypadku wielkich problemów pozostaje ręczna. Tym niemniej myślę, że Twoim problemem są alternatywy.
Faktycznie miałem coś namieszane z tymi javami dlatego usunąłem wszystko co wskazywało na *sun* z opcją --purge potem instalowałem tylko java6 i w końcu aplety przemówiły. Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ