Logo Kubuntu na forach czyli jaki refer?

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Logo Kubuntu na forach czyli jaki refer?

Post autor: Katiusha »

Kubuntu czy też zwykłe Ubuntu?

No tak... Czy jakieś forum odróżnia niebieskie logo Kubuntu od pomarańczowego Ubuntu? Lub np z myszką w środku Xbuntu?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Chyba nie bo same (inne)buntu przedstawiają się jako Ubuntu. Mam zainstalowane (no, miałem) Kubuntu 9.04 z płyty Cannonicala i też przedstawiało się jako Ubuntu 9.04.
adrikux

Post autor: adrikux »

Dokładnie tak. W Ubuntu zainstalujesz pakiet: kubuntu-desktop i możesz powiedzieć, że masz Kubuntu. Myślisz, że ikona na forum zmieni się gdy ty zmienisz środowisko graficzne?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

adrikux, zobacz sobie jak przedstawia się przeglądarka Katiushy, a na przyszłość sprawdzaj zanim się wypowiesz.
Katiusha, zagadaj z którymś z administratorów, dorobienie dodatkowej ikonki nie wygląda na tytaniczne zadanie.
adrikux

Post autor: adrikux »

Zobaczyłem. Co przeglądarka ma do rzeczy?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

darkwater, nie istnieje możliwość odróżnienia Ubuntu od jakiegokolwiek (x)buntu w żaden sposób. Ubuntu w wersji bez środowiska graficznego przedstawia się jako ubuntu, Kubuntu również, Xubuntu także itd. Można powiedzieć jest jeden "system" i jest nim Ubuntu, które w swoich "pod"wersjach różni się zainstalowanym na nim środowiskiem.
Mam od roku zainstalowane Kubuntu (nigdy nie było tu Ubuntu i zmiany środowiska z Gnome na KDE) i sprawdzenie wersji systemu zwraca:

Kod: Zaznacz cały

Distributor ID: Ubuntu
Description:    Ubuntu 9.10
Release:        9.10
Codename:       karmic
ewentualnie:

Kod: Zaznacz cały

Ubuntu 9.10 \n \l
w zależności od tego, czego użyjemy (lsb_release czy cat /etc/issue)
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Panowie, pytanie brzmiało następująco:
Katiusha pisze:No tak... Czy jakieś forum odróżnia niebieskie logo Kubuntu od pomarańczowego Ubuntu? Lub np z myszką w środku Xbuntu?
Takie rozróżnienie dokonywane jest na podstawie informacji jakie wysyła przeglądarka. A przeglądarka Katiushy, w identyfikatorze zawiera ciąg Kubuntu. Nie widzę problemu aby forum rozpoznawało ten ciąg i podstawiało odpowiednią ikonę, tak samo jak rozpoznaje ciąg Debian w moim przypadku.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

darkwater pisze:Takie rozróżnienie dokonywane jest na podstawie informacji jakie wysyła przeglądarka. A przeglądarka Katiushy, w identyfikatorze zawiera ciąg Kubuntu. Nie widzę problemu aby forum rozpoznawało ten ciąg i podstawiało odpowiednią ikonę, tak samo jak rozpoznaje ciąg Debian w moim przypadku.
Dokładnie. Teraz wpisałam sobie w ISP przeglądarki Gentoo i mimo, że pisze z Debiana to refer pokazuje inny system. ]darkwater[/b], "dopisać" do forum logo Kubuntu aby ją wyświetlało po wpisaniu w ISP Kubuntu.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Katiusha, uśmiechnij się do któregoś z administratorów. Może okażą się skłonni do "współpracy" :)
Awatar użytkownika
lays
Beginner

Post autor: lays »

darkwater pisze:Teraz wpisałam sobie w ISP przeglądarki
Tak gwoli ścisłości - User Agenta, a nie ISP ;)
ODPOWIEDZ