Problem z upgradem kernela
Problem z upgradem kernela
Mam problem z kompilacją kernela. Na samym końcu wyskakuje mi błąd:
make[1]: *** [.tmp_vmlinux1] Błąd 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.15.4'
make: *** [stamp-build] Błąd 2
Co mam czynić??
PS. Upgraduję kernela według opisu zamieszczonego na tym forum.
PS2. Używam linuxa od tygodnia więc proszę się nie denerwować.
make[1]: *** [.tmp_vmlinux1] Błąd 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.15.4'
make: *** [stamp-build] Błąd 2
Co mam czynić??
PS. Upgraduję kernela według opisu zamieszczonego na tym forum.
PS2. Używam linuxa od tygodnia więc proszę się nie denerwować.
To jest cały błąd jaki wyskakuje na końcu. Reszta to sama kompilacja. Jesszcze dodam, że większość skaładników jądra wkompilowałem na stałe i nie używałem "initrd"(a co to jest??). Napisz może co mam jeszcze wkleić.
PS. Do samej konfiguracji wszystko idzie dobrze dopiero przy kompilowaniu mi się wywala.
[ Dodano: 2006-08-15, 09:37 ]
Udało mi się zkompilować i zainstalować nowego kernela tyle że jak go próbuję uruchomić to wyskakuje mi kernel panic czy coś w tym stylu. I aktualnie mam dwa jądra to stare i nowe.
PS. Później dodam całą treść błędu.
[ Dodano: 2006-08-15, 13:48 ]
Cała treść błędu:
VFS: Cannot open root device "hda6" or unknown-block(0,0)
Please append a corect "root=" boot option
Kernel panic - not sycing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
PS. Do samej konfiguracji wszystko idzie dobrze dopiero przy kompilowaniu mi się wywala.
[ Dodano: 2006-08-15, 09:37 ]
Udało mi się zkompilować i zainstalować nowego kernela tyle że jak go próbuję uruchomić to wyskakuje mi kernel panic czy coś w tym stylu. I aktualnie mam dwa jądra to stare i nowe.
PS. Później dodam całą treść błędu.
[ Dodano: 2006-08-15, 13:48 ]
Cała treść błędu:
VFS: Cannot open root device "hda6" or unknown-block(0,0)
Please append a corect "root=" boot option
Kernel panic - not sycing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
Wygląda na to, że nie wkopilowałeś w jajko obsługi systemu plików który na tym dysku jest
A jeżeli chodzi o initrd tu masz link http://www.google.com/search?hl=en&lr=& ... tnG=Search ;-)
A jeżeli chodzi o initrd tu masz link http://www.google.com/search?hl=en&lr=& ... tnG=Search ;-)
-
- Beginner
-
- Beginner
initrd został wymyślony po to aby ładować moduły pod czas uruchamiania jądra, normalnie może być problem z dostępem do modułów na dysku bo dysk może jeszcze nie być osbługiwany (nie załadowany moduł kontrolera, podsystemu ata, filesystemu), przydaje się to jeśli mamy jakąś dziwną konfiugrację (kontrolera, itp), albo w dystrybucjach które muszą wspierać masę sprzętu. Jeśli nie musisz (tzn. możesz wkopmpilować na stałe w jądro krytyczne moduły) to polecam bez.
pozdro
pozdro