Nauka kompilacji ze źróde
Nauka kompilacji ze źródeł
Witam.
Poszukuje jakiegoś dobrego poradnika odnośnie kompilacji ze źródeł. Na razie "wygooglowałem" tylko 2 krótkie artykuły i kilka tematów na forach, ale są tam tylko minimalnie ilości wiadomości i z ich pomocą nie udało mi się jeszcze nic zdziałać. Możecie mi polecić jakąś dobrą książkę, stronę lub cokolwiek innego?
Poszukuje jakiegoś dobrego poradnika odnośnie kompilacji ze źródeł. Na razie "wygooglowałem" tylko 2 krótkie artykuły i kilka tematów na forach, ale są tam tylko minimalnie ilości wiadomości i z ich pomocą nie udało mi się jeszcze nic zdziałać. Możecie mi polecić jakąś dobrą książkę, stronę lub cokolwiek innego?
Zazwyczaj opcje kompilacji danego pakietu dostępne są w dołączonym do niego pliku readme. Opcje "globalne" znajdziesz przykładowo w . Mógłbyś też napisać o co konkretnie ci chodzi, kompilacja to "dość" obszerny temat.
Kod: Zaznacz cały
man make
Moim zdaniem najlepiej uczyć się na konkretnych przykładach.
¦ciągasz źródła jakiegoś programu, rozpakowujesz (przeczytaj sobie manual do tar-a) i czytaj dołączony plik z instrukcją jak wszystko skompilować, zainstalować i co ewentualnie doinstalować, żeby wszystkie przebiegło bez problemów, no i postępujesz według instrukcji. Jeżeli napotkasz jakiś błąd przy kompilacji to pierwsze co robisz to wpisujesz go w Google i do wyszukiwarki forum i w większości przypadków znajdujesz odpowiedź i dalsze instrukcje.
Skompilujesz tak kilka programów i potem będziesz już to odruchowo robić. Warto też się zainteresować kompilacją samego kernela, a do tego jest naprawdę wiele poradników w sieci.
¦ciągasz źródła jakiegoś programu, rozpakowujesz (przeczytaj sobie manual do tar-a) i czytaj dołączony plik z instrukcją jak wszystko skompilować, zainstalować i co ewentualnie doinstalować, żeby wszystkie przebiegło bez problemów, no i postępujesz według instrukcji. Jeżeli napotkasz jakiś błąd przy kompilacji to pierwsze co robisz to wpisujesz go w Google i do wyszukiwarki forum i w większości przypadków znajdujesz odpowiedź i dalsze instrukcje.
Skompilujesz tak kilka programów i potem będziesz już to odruchowo robić. Warto też się zainteresować kompilacją samego kernela, a do tego jest naprawdę wiele poradników w sieci.
yanis, przeglądałeś dział How-To? Znajdziesz tam wszystko co potrzeba:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=11990&
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=15381&
Niestety z oczywistych powodów nikt Ci nie poda z jakim opcjami masz kompilować dany program, bo to zależy już od Twoich potrzeb.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=11990&
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=15381&
Niestety z oczywistych powodów nikt Ci nie poda z jakim opcjami masz kompilować dany program, bo to zależy już od Twoich potrzeb.
Jeżeli chcesz instalować pakiety źródłowe najpierw musisz mieć zainstalowane wymagane oprogramowanie:
Rozpakowujesz pobrane archiwum, wchodzisz do niego i wykonujesz kompilację, instalację. Ogólny schemat wygląda:
wykonujesz z konta root lub z jego uprawnieniami. Zazwyczaj do pakietów źródłowych dołączany jest plik .readme opisujący proces instalacji. Niektóre pakiety źródłowe działają od razu po rozpakowaniu.
apt-get install gcc build-essential
./configure
make
make install
make install
Mały problem. przechodzi bez zgłaszania błędów, wywala:
ktoś pomoże?
./configure
make
*** Building HTML ***
rm -rf ./html
mkdir ./html/
yes --nonet -o ./html/ ./../imagination.xsl \
./imagination.xml
yes: invalid option -- '-'
Spróbuj `yes --help' dla uzyskania informacji.
make[3]: *** [html-build.stamp] Błąd 1
make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/max/Desktop/imagination-2.0/doc/en'
make[2]: *** [install-recursive] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/max/Desktop/imagination-2.0/doc/en'
make[1]: *** [install-recursive] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/max/Desktop/imagination-2.0/doc'
make: *** [install-recursive] Błąd 1
Zastosuj się do tego:
Spróbuj `yes --help' dla uzyskania informacji.
Raptem dwie linie tekstu, nic twórczego. Z tego:
wnosiłbym, że gdzieś jest zły wpis ""--" zamiast "-", tylko gdzie? Próbowałem też instalować imagination 2.1 (kod jest z instalacji 2.0), wywala to samo, więc błąd raczej leży gdzieś chyba po mojej stronie.
yes --nonet -o ./html/ ./../imagination.xsl \
./imagination.xml
yes: invalid option -- '-'