[+] B
[+] Błąd przy uruchamianiu Debiana Squeeze
Mój problem związany jest z uruchamianiem Debiana i widać go na zamieszczonym wyżej zdjęciu. Nie wiem co ma wpływ na takie zachowanie systemu (raz włącza się normalnie a raz kończy błędami przedstawionymi na zdjęciu). Mój system to Squeeze z jądrem 2.6.30-2-686 (na bieżąco aktualizowany). Na innym laptopie wystąpił ten sam błąd na nowo zainstalowanym systemie (pierwsze uruchomienie) podczas instalacji nie wykazało błędów. Proszę o pomoc w ustaleniu źródeł problemu.
Przedstaw wynik poleceń:To wykonaj jako root:
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/fstab
fdisk -l
Pisze wyraźnie co masz zrobić:
-podaj hasło użytkownika root
-wpisz
-po zakończeniu działania fsck wciśnij CTRL+D - system się zrestartuje i powinien uruchomić się normalnie.
Ma to prawdopodobnie jakiś związek z błędnym ustawianiem zegara podczas startu - stąd komunikat "...is in the future". Też czasem mi się zdarzało - zwłaszcza na jajku 2.6.30-2, na ...31 jeszcze się nie zdarzyło.
-podaj hasło użytkownika root
-wpisz
fsck /dev/sda5
Ma to prawdopodobnie jakiś związek z błędnym ustawianiem zegara podczas startu - stąd komunikat "...is in the future". Też czasem mi się zdarzało - zwłaszcza na jajku 2.6.30-2, na ...31 jeszcze się nie zdarzyło.
-
Miałem dokładnie ten sam problem wczoraj.
Zrób tak: odpal jakieś live CD z obsługą twojego systemu plików (ja mam ext4 więc podejrzewam, że to z tym problem) zamontuj systemową partycję i poszukaj pliku:
następnie poszukaj w nim opcji
i zmień ją na:
Następnie wystarczy tylko po uruchomieniu środowiska przestawić sobie zegarek, bo będzie pokazywał złą godzinę :P (prawy na zegar i dostosuj datę i czas)
Problem pewnie pojawia się kiedy na chwilę wyłączysz komputer, po czym go uruchomisz... jest wtedy "cofnięty w czasie" tj. system plików ma zanotowane, że poprzedni zapis na dysku odbył się w przyszłości i przez to głupieje.
Mnie taka zmiana pomogła i wyeliminowała ten błąd definitywnie.
Pozdrawiam
Zrób tak: odpal jakieś live CD z obsługą twojego systemu plików (ja mam ext4 więc podejrzewam, że to z tym problem) zamontuj systemową partycję i poszukaj pliku:
/etc/default/rcS
UTC=no
UTC=yes
Problem pewnie pojawia się kiedy na chwilę wyłączysz komputer, po czym go uruchomisz... jest wtedy "cofnięty w czasie" tj. system plików ma zanotowane, że poprzedni zapis na dysku odbył się w przyszłości i przez to głupieje.
Mnie taka zmiana pomogła i wyeliminowała ten błąd definitywnie.
Pozdrawiam
fnmirk pisze:Przedstaw wynik poleceń:To wykonaj jako root:Kod: Zaznacz cały
cat /etc/fstab
fdisk -l
fnmirk pisze:Przedstaw wynik poleceń:To wykonaj jako root:Kod: Zaznacz cały
cat /etc/fstab
fdisk -l
jarek:/home/jarek# cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
#Entry for /dev/sda5 :
UUID=c7b187b7-65c2-4df1-a99f-f0416e2c2f14 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#Entry for /dev/sda6 :
UUID=3a569978-a9c8-4f75-9b83-647467c05bb5 /home ext4 defaults 02
#Entry for /dev/sda2 :
UUID=A4ACA3D5ACA39FF2 /media/Win_C ntfs-3g defaults,locale=pl_PL.UTF-8 00
#Entry for /dev/sda3 :
UUID=3220A41320A3DBDB /media/Win_D ntfs-3g defaults,locale=pl_PL.UTF-8 00
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
jarek:/home/jarek#
jarek:/home/jarek# fdisk -l
Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x97ba8013
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 1306 10485760 27 Unknown
/dev/sda2 1306 7584 50425781+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 7584 37576 240909180 7 HPFS/NTFS
/dev/sda4 37577 38913 10739452+ 5 Extended
/dev/sda5 37577 38529 7654941 83 Linux
/dev/sda6 38530 38913 3084448+ 83 Linux
jarek:/home/jarek#
zmienilem ustawienia UTC na "yes" zobacze czy pomoze
To sie zdarza najczesciej po brutalnym restarcie systemu i jest raczej niegrozne. Zrob tak jak powiedzial darkwater, czyli podaj hasło roota, wpisz fsck, po zakonczeniu Ctrl+D lub exit. Gdyby fsck w miedzyczasie pytal czy cos ma poprawiac, to odpowiadaj ze tak.
W zasadzie mogloby to byc naprawiane automatycznie, zamiast straszyc uzytkownikow, no ale coz - w linuksie jest zalozenie, ze jednak uzytkownik zna sie co nieco na systemie.
W zasadzie mogloby to byc naprawiane automatycznie, zamiast straszyc uzytkownikow, no ale coz - w linuksie jest zalozenie, ze jednak uzytkownik zna sie co nieco na systemie.
To jest jakiś błąd, mam 2 Debiany (ext3) i 1 Ubuntu (ext4) i na wszystkich trzech maszynach, po którejś aktualizacji nagle zaczęło się to pokazywać. Zapewne błąd w jądrze. Od jakiegoś tygodnia w wersji niestabilnej ten błąd zniknął. Miał na pewno coś wspólnego z faktem, że w biosie czas nie był ustawiony na UTC.