Pierwsza konsola a polskie diakrytyki
-
Pierwsza konsola a polskie diakrytyki
Witam.
Kwestia jest następująca - Debian Squeeze - spolonizowany (zmienne LC* na pl_PL). Polskie znaki są oczywiście w X (na podstawie wpisu xkb w xorg.conf). Są też na pierwszej (wyłącznie) konsoli fizycznej, natomiast na pozostałych vc2 - vc6 już nie. Ponadto nawet na pierwszej zdarza się, że pisząc z ogonkami i naciskając backspace otrzymuję znaczki "E" z kropeczkami nad literą, zamiast kasowania znaków. Pytanie brzmi - WTF? Oczywiście przeczytałem console-tools/config z informacją o kodowaniu na vc1 i dalej, ale czy te zmiany w pliku są, czy ich nie ma - efekt ten sam. Sugestie? Rozwiązanie?
Pozdrawiam,
M
Kwestia jest następująca - Debian Squeeze - spolonizowany (zmienne LC* na pl_PL). Polskie znaki są oczywiście w X (na podstawie wpisu xkb w xorg.conf). Są też na pierwszej (wyłącznie) konsoli fizycznej, natomiast na pozostałych vc2 - vc6 już nie. Ponadto nawet na pierwszej zdarza się, że pisząc z ogonkami i naciskając backspace otrzymuję znaczki "E" z kropeczkami nad literą, zamiast kasowania znaków. Pytanie brzmi - WTF? Oczywiście przeczytałem console-tools/config z informacją o kodowaniu na vc1 i dalej, ale czy te zmiany w pliku są, czy ich nie ma - efekt ten sam. Sugestie? Rozwiązanie?
Pozdrawiam,
M
-
To może inaczej - jest według tego poradnika:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... olonizacja
Nie wspomniałem o wszystkich wykonanych operacjach, ale mówiąc "spolonizowany" miałem na myśli powyższy tekst.
Czegoś nie zauważam? Czy po prostu jest to tak banalne?
[ Dodano: 2009-10-31, 15:27 ]
fnmirk: Rozumiem, że to jedyna podpowiedź, tak? Problem jest zbyt prosty, żeby doradzić rozwiązanie mimo, że się je zna?
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... olonizacja
Nie wspomniałem o wszystkich wykonanych operacjach, ale mówiąc "spolonizowany" miałem na myśli powyższy tekst.
Czegoś nie zauważam? Czy po prostu jest to tak banalne?
[ Dodano: 2009-10-31, 15:27 ]
fnmirk: Rozumiem, że to jedyna podpowiedź, tak? Problem jest zbyt prosty, żeby doradzić rozwiązanie mimo, że się je zna?
michal8881, przedstaw wynik polecenia:Z konta użytkownika i jako root?
Kod: Zaznacz cały
locale
-
Użytkownik:
root:
LANG=pl_PL
LC_CTYPE="pl_PL"
LC_NUMERIC="pl_PL"
LC_TIME="pl_PL"
LC_COLLATE="pl_PL"
LC_MONETARY="pl_PL"
LC_MESSAGES="pl_PL"
LC_PAPER="pl_PL"
LC_NAME="pl_PL"
LC_ADDRESS="pl_PL"
LC_TELEPHONE="pl_PL"
LC_MEASUREMENT="pl_PL"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL"
LC_ALL=
LANG=pl_PL
LC_CTYPE="pl_PL"
LC_NUMERIC="pl_PL"
LC_TIME="pl_PL"
LC_COLLATE="pl_PL"
LC_MONETARY="pl_PL"
LC_MESSAGES="pl_PL"
LC_PAPER="pl_PL"
LC_NAME="pl_PL"
LC_ADDRESS="pl_PL"
LC_TELEPHONE="pl_PL"
LC_MEASUREMENT="pl_PL"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL"
LC_ALL=
Nie masz po polsku systemu? Twój system powinien mieć takie ustawienia:
locale:Domyślnym kodowanie w każdym Linuksie jest obecnie utf8, nie tylko w Debianie.
locale:
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
-
Jest częściowo. Próbowałem zmieniać przez: (zaznaczone iso i utf8) jako domyślne na UTF8 - system w porządku, po polsku wraz z pierwszą konsolą, ale potrzebne mi są niestety wszystkie 6 (co najmniej), a od vc2 począwszy aż do końca są krzaki, pierwsza konsola (vc1) ładnie mówi po polsku.
dpkg-reconfigure locales
-
Czy namieszałem? Nie wiem, ale nie zdarzało mi się za bardzo namieszać używając Slacka od lat. Po restarcie, nowy użytkownik - efekt ten sam, natomiast zmieniłem zgodnie z sugestią, żeby uzyskać UTF8 i aktualnie polecenie locale zwraca:
Teraz z kolei rxvt w X-ach ma krzaki, a w konsolach bez zmian (poza pierwszą - tu niezmiennie działa język polski).
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"