edycja plików na serwerze z Debianem z Windowsa Visty

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
aaa12345

edycja plików na serwerze z Debianem z Windowsa Visty

Post autor: aaa12345 »

Mam Windowsa Vistę, pod którą nie da się uruchomić apache (pokazuje niebieski ekran - pewnie 4GB RAM-u to za mało na ten mały i wydajny system) i Debiana na innym komputerze. Co zrobić, aby pod Windowsem Vistą, pod którą mam dobry edytor - PHP Expert Editor 4.2 - przeglądać Debiana jako dysk zewnętrzny? Chodzi o to, że pod Windowsem Vistą chcę edytować pliki leżące na komputerze z Debianem, a Debiana używać jako serwera. Po prostu ulepszone FTP - nie przez Total Commandera, tylko jak zwykłe foldery.
  • IP Windowsa Visty: 192.168.1.100
    IP Debiana: 192.168.1.102
    Ruter: Linksys
Chciałem pod tym komputerem z Windowsem Vistą (Asus M50VM) zainstalować Debiana, ale przy instalacji był błąd sterowników sieci (tj. brak tych sterowników).
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Pod Vistą powinno bez problemu dać się uruchomić Apache. Może warto jednak spróbować z inną jego instalacją.

Jeśli chodzi o udostępnienie danych, poszukaj informacji na temat samby na tym forum i w internecie, np. http://qrdziel.ovh.org/index.php?option ... e&Itemid=8 (tu jest dla slacka, ale poza instalacją paczek reszta powinna być mniej więcej taka sama).
aaa12345

Post autor: aaa12345 »

Dziękuję. Zainstalowałem sambę i dodałem użytkowników. W Windowsie: start->sieci->debian [hasło i login] -> pokazuje się to co jest w /home/ ale bez katalogów "ftp" i "lost+found", jest tylko katalog "użytkownika" (chyba, że to inny folder). Co zrobić, aby mieć dostęp do wszystkich plików (tych wyżej)? A szczególnie do /var/www/*
ODPOWIEDZ