Witam.
Mam mały problem po ponownym uruchomieniu komputera nie mogę się zalogować do systemu - tj. kdm się uruchamia ale po wpisaniu hasła i wciśnięciu enter pojawia się na chwilę czarny ekran i od nowa okno logowania. Z konsoli można się zalogować na jakieś konto - ale po wpisaniu:
wylistuj pliki po czasie modyfikacji (wtedy ostatnio zmienione pojawią ci się na szczycie), przejrzyj parę najnowszych i jak znajdziesz coś podejrzanego, wklej na forum.
Miałam coś takiego samego w Squeeze po instalacji systemu podstawowego z netinstall, a rozwiązałam problem przez instalacje jakiegoś pakietu związanego z pulpitem, tylko nie pamiętam juz dokładnie jakiego niestety.
Prawdopodobnie był to "deskmenu", "desktop-base" i "kdesktop" lub jeszcze coś związanego z tymi pakietami.
Witam, dziękuję wam za odpowiedzi.
Problem leży raczej w plikach xauthority. Mogło się zdarzyć iż usunąłem takowy z /tmp oraz /home/, teraz wyskakują błędy właśnie związane z tymi plikami.
Z konta root mogę się zalogować na xy jak i również z pomocą polecenia sudo. I tu pytanie, jakie prawa wykonywalności mają mieć te pliki? Mogę dać 777, czy da się to rozwiązać w inny sposób np. pre konfiguracje jakiegoś pakietu?
Przepraszam, że nie daję żadnych logów ale obecnie nie mam za bardzo jak.
Pozdrawiam.