ATI Mobility

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
wojtas

ATI Mobility

Post autor: wojtas »

Witam!
Jestem posiadaczem laptopa Compaq EVI N600c, na którym jest karta graficzna
ATI Technologie Inc Radeon Mobility M6 LY z TV-OUT. Jaki sterownik powinienem zainstalować by mieć wyjście tv, oraz jak przełączać te tryby. Na stronie ATI nie znalazłem drivera dokładnie do tego modelu karty grafcznej, a instalowanie dowolnego z kategorii Mobility nie działa, X wyskakuje z błędem

Kod: Zaznacz cały

(EE) No devices detected

Fatal server error:
no screens found
Na pokładzie Debian unstable.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

wojtas pisze:X wyskakuje z błędem
A czy robisz wszystko dobrze? Konfigurujesz dobrze xorga itp. itd.?
wojtas

Tak mi się zdaje...
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

Mam tego samego laptopa, z ta sama grafika [ 32MB ]. Polecam zainstalowanie najnowszego Etch'a 4.0. Ja zainstalowalem system z pierwszej plyty, reszte z neta i wszystko ladnie pieknie. Grafika zostala ladnie wykryta i mozna spokojnie zaczac pracowac.

Pozdrawiam
wojtas

I działają wszystkie klawisze Fn ??
Awatar użytkownika
BlackEvo

Co do klawiszy funkcyjnych to niestety nie dzialaja wszystkie. No ale mialem juz chyba z 10 dystrybucji i na zadnej nie chodzily. Jak go kupilem [ ladnych pare lat temu ] to postawilem XP-ka zeby sprawdzic stan ow klawiszy. Fn dzialaly ale tez nie wszyskie. Wg. mnie to chyba ja mam cos z klawiszami no ale mi to nie przeszkadza w codziennej pracy bo praktycznie ich nie uzywam.

Podlaczajac laptopa pod projektor [D-Sub] obraz jest wyswietlany na matrycy i na projektorze. Po wcisnieciu FN+F4 mozna zmieniac ekrany. Nie testowalem z tv ale mysle ze nie bedzie wiekszych problemow.

Pozdrawiam
wojtas

No właśnie TV nie działa.

tak przy okazji - jaki masz zainstalowany driver? Jeśli możesz to daj linka.
Awatar użytkownika
BlackEvo

Driver do czego, grafika? Pisalem wyzej ze instalujac najnowsze wydanie Debiana [Etch 4.0] bez problemu grafike ci wykryje. System zainstaluje sie z otwartymi sterownikami i bedziesz mial juz wsparcie 3d.

A ze strony producenta driverow nie polecam, niby sa ale na za cholere mi nie dzialaly jak robilem na gentoo.

Pozdrawiam
wojtas

Ok, ale nadal nie mogę ustawić wyjścia TV. Myślałem że sterownik ATI załatwi sprawę...
Awatar użytkownika
BlackEvo

Otwarte sterowniki ATI nie obsluguja jako tako wyjscia tv. A probowales tak jak mi to wychodzi ze podlaczasz lapa pod tv i dopiero wtedy go wlaczasz? Czy wtedy tez nie dziala?

I czy:

1 Zainstalowales Etch'a 4.0?
2.Masz wsparcie 3D?

Moze cos sie uda z tym zrobic. Nie mam na mysli instalacji sterow z repo ubuntu ale i wpisy do xorga dla tv-out

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?p=169672&sid=4ac833ad9ddf2896b1842474ed22667e#169672

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=16229&highlight=ati+tv-out

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=19246&highlight=ati+tv-out
P.S.
Niektore wpisy sa dla sterow otwartych [ati] a inne dla zamknietych [fglrx]

Bo ja juz sam nie wiem jakie ty w koncu masz stery. :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ