Jaki Debian na serwer?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
edgar5

Jaki Debian na serwer?

Post autor: edgar5 »

Witam

Przesiadam się z FreeBSD na Debiana.

1. Ktorego Debiana polecacie na serwer?
2. Wazne wsparcie procesora Geode GX1 (Neoware Eon 4000)
3. Bardzo dobre wsparcie dla webkamer USB.
4. Jaki kernel?

Dzięki.
ziecio

Post autor: ziecio »

Jak serwer to raczej wersje stabilną czyli Lenny
edgar5

Chodzi mi o wydajna wersje konsolową, to bez srodowiska graficznego.

1.prosilbym tez o dobry tutorial instalacji.
2. Czy moge zainstalowac go na innym sprzecie a potem przeniesc dysk do wlasciwego serwera?
3. ktore jadro ma domyslnie wkompilowane opcje dla kamer usb?
thomas.night

Post autor: thomas.night »

1. http://howtoforge.com/perfect-server-de ... ispconfig2
  2. Jeżeli ten trick wyszedł Ci z FreeBSD to z Debianem też powinien, aczkolwiek w przypadku EON'a rozważ instalację PXE.
  3. (?) :)
Jako, że posiadam EON-a i już próbowałem Debiana, odradzam, jest odrobinkę za ciężki.
Mój sposób jest taki:
  1. Na jakimś (normalnym) komputerze instalujesz Debiana (na HDD)
  2. Wkładasz do owego komputera kartę CF (w przejściówce) odłączając dysk, ładujesz z krążka ttylinux http://minimalinux.org/ttylinux/
  3. Instalujesz ttylinux na kartę CF (w tym czasie dysk z Debianem powinien być odłączony).
  4. Po instalacji podłącz dysk twardy z Debianem, którego uruchamiasz (podłącz też kartę CF).
  5. Po starcie Debiana i zamontowaniu karty CF, kopiuj na nią to, co potrzebujesz z dysku z Debianem, zależności sprawdzisz przez ,,ldd''.
  6. Testowanie działania można przeprowadzić na Debianie za pomocą polecenia ,,chroot'' (w tym momencie rootem staje się system z karty CF).
Dalej sam wiesz co robić.
edgar5

a co w twojej propozycji z obsługą kamer usb (creative, logitech)?
Ja z FreeBSD przesiadam sie na linuxa ze wzgledu na lepsze wsparcie kamer usb.
life

Post autor: life »

Ja mam Lennego na C3 Samuel (400Mhz, 256MB RAM) system na karcie CF dane zewnętrznych napędach USB.

Jeśli chodzi o kaere to chyba bezproblemowe są A4Tech (mam jedna taka i bez problemu wykrywana przez jądro, ładowany moduł, zero problemów). Dla Creativa musiałem pobrać nowe źródła dla ov51x-jpeg, pod konsolą do monitoringu działa ok (motio) ale na desktopie np. w Skype już gorzej a z A4Tech bez problemu.

Kernel zbudowałem sam wyłączając wszystko co mi nie potrzebne, sporo stracił na wadze :)
ODPOWIEDZ