Konfiguracja modemu HUAWEI E156G HSDPA USB Stick

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

Raczej nie, program od ery przyjął pin (pokazując, że zostały 3 próby) oraz pozwolił na wyłączenie go..
Wyłączenie zdaje się, że się udało, ponieważ aktualnie modem nie buntuje się jak nie ma pinu.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

giaur pisze: A co to za różnica jaki model modemu? Mylisz pojęcia, to nie program łączący z siecią obsługuje modem, a kernel, w którym są do niego sterowniki.
Być może ja mylę pojęcia, być może Ty mylisz program.
Zgodnie z: http://umtsmon.sourceforge.net/cards/ jest listą wspieranych przez umtsmon kart modemowych.
Osobiście mam modem firmy ZTE, który przez umtsmon jest w ogóle niewidziany. Modemem tym, łączę się, choć wymagało to kilku chwil pracy.
Nie wiem, nie znam się co, kto i jak. Wiem jedynie z doświadczenia, że pomimo możliwości połączenia się z netem przy użyciu jakiegoś modemu, używając umtsmon niekoniecznie uzyskam ten efekt. Nie wiem, czy z umtsmon połączę się przy użyciu E156G, wiem natomiast jedno - na liście wspieranych kart nie widzę go, choć wiem, że można pod linuksem połączyć się z siecią za pośrednictwem tego modemu. Sprawdzone dokładnie na tym samym systemie, który używa Pies.
Co do całej reszty - masz absolutną rację.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Umtsmon tez nie jest ideałem, podałem tylko jako przykład. Nie wiem jak można pisać, że "program obsługuje" określone typy modemów, skoro to w kernelu są sterowniki i jeżeli takowych w kernelu nie będzie to i program przestanie je obsługiwać. Chyba że chodzi tu o jakies specjalne opcje wymagane prze określony modem, ale rzadko się to zdarza.

Co do problemu jeszcze, to proponuję sprawdzić na Windows czy w ogóle da się użyć tego modemu z tą kartą, bo jakoś mi to dziwnie wygląda - wg mnie powinno działać.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

giaur pisze:Nie wiem jak można pisać, że "program obsługuje" określone typy modemów, skoro to w kernelu są sterowniki i jeżeli takowych w kernelu nie będzie to i program przestanie je obsługiwać.
Jeśli się nie mylę, to wszystkie te nakładki, za wyjątkiem pywvdial, mają porobione skrypty pod każdy z modemów. Zatem skoro np. umtsmon nie będzie miał jakiegoś skryptu do określonego modemu (np. do wszystkich CDMA), to nie uruchomi go. I chyba tu leży problem. Mając natomiast wvdiala i ewentualnie inne jeszcze narzędzia (niekiedy usb_modeswitch, comgt i korzystając z modprobe) prawie zawsze się modem uruchomi. W moim ZTE najpierw muszę podać komputerowi, że modem nie jest zwykłym pendrivem, potem użyć modprobe (wiem, można to zautomatyzować), potem comgt i dopiero wvdiala, w dodatku z innym skryptem niż to jest opisywane na forach np. w Brazylii, Włoszech czy Portugalii, gdzie ten typ modemu jest sprzedawany. Tam z takim skryptem wdzwaniającym działa - u nas (w Orange, bo nie wiem, jak w innych) - nie :)

U mnie również (tyle, że nie huewei) wykrzaczał się na "Waiting for Carrier" pomogło nakłonienie modemu do nieoczekiwania na odpowiedź. Teraz już muszę wyjść, ale jak problem dalej będzie istniał, to wrzucę swój skrypt, który być może po przystosowaniu do innej sieci itd. zadziała, bo fakt - faktem, jak pisze Giaur - modem w systemie jest, tylko istnieje jakiś problem we wdzwanianiu się do sieci.
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

Sprawdziłem całość dokładnie pod Windowsem - pin jest przyjmowany, nie ma żadnych informacji o popsutej karcie, ani niczym takim. Przy próbie połączenia wyskakuje komunikat "Proszę się zalogować przed połączeniem", ale nie mam pojęcia o co mu chodzi, nie udało mi się znaleźć żadnego wytłumaczenia.. Gdy grzebię dokładniej w opcjach, to po dłuższym namyśle modem znajduje sieci (w tym ery) ale nie jest w stanie się zarejestrować do niej. Przy próbie włożenia karty sim do telefonu efekty podobny - pin jest przyjmowany, ale po chwili zasięg sieci spada do 0.

Jako, że problem występuje również pod Windowsem, to będę się teraz próbował w BOK'u dowiedzieć o co chodzi...
giaur
Member

Post autor: giaur »

U mnie również (tyle, że nie huewei) wykrzaczał się na "Waiting for Carrier" pomogło nakłonienie modemu do nieoczekiwania na odpowiedź.
No to sie czesto zdarza i wlasnie dlatego trzeba ustawic stupid mode na 1 i check carrier na "no". Ja tez tak mialem - na mojej starej motoroli (V235) wszystko bylo ok, ale jak podlaczylem inny telefonu (Samsung U800) wykrzaczał się wlasnie na tym etapie - twierdził że "carrier lost" czy cos w tym stylu i wlaczenie tych 2 opcji pomogło

Kod: Zaznacz cały

Przy próbie włożenia karty sim do telefonu efekty podobny - pin jest przyjmowany, ale po chwili zasięg sieci spada do 0. 
No i to by paswało - wvdial dokładnie to mówi ("no carrier")
Awatar użytkownika
najczarniejszy

Post autor: najczarniejszy »

Pies pisze:Przy próbie połączenia wyskakuje komunikat "Proszę się zalogować przed połączeniem", ale nie mam pojęcia o co mu chodzi, nie udało mi się znaleźć żadnego wytłumaczenia.
Mam ten sam modem, tyle że w Playu. Szarpie nerwy, pod Windowsem działa według tylko sobie znanych reguł, firmware się sypie, rzuca co chwilę wyjątkami, na szczęście pod Debianem jest nieco lepiej. Z utęsknieniem czekam na koniec umowy z Playem żeby móc go wyrzucić za okno. Ale, przechodząc do rzeczy:

1) Windows: komunikat że przed połączeniem trzeba się zalogować wyskakuje wtedy, kiedy modem nie zdołał zalogować się przez WCDMA (powinien to robić automatycznie). Dopóki dioda nie pali się na granatowo i na pasku statusu nie ma napisu "WCDMA", można darować sobie klikanie na "Połącz" bo i tak to nic nie da. Nie wiem od czego to zależy, jak już pisałem działa to nieprzewidywalnie.

2) Debian: używałem wcześniej wvdial i działało. Oto mój /etc/wvdial.conf:

Kod: Zaznacz cały

[Dialer Defaults]
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
Modem Type = Analog Modem
Baud = 9600
New PPPD = yes
Modem = /dev/ttyUSB0
ISDN = 0
Phone = *99#
Password = blank
Username = blank
Aha, warto przed uruchomieniem wvdial sprawdzić poleceniem lsusb czy rzeczywiście modem został wykryty, jeśli nie, wyciągnąć go i włożyć ponownie, poczekać kilka(-naście) sekund aż będzie widoczny.

Obecnie używam Network Manager.

Opis konfiguracji:

Przechodzimy do karty Komórkowe w oknie Połączenia sieciowe (PPM->Modyfikuj połączenia). Tam "Dodaj", powinno wyskoczyć okno z rodzajami połączeń, wybieramy "Huawei...". Jeśli nie ma tej opcji, patrz wyżej - wyjmujemy modem i czekamy aż zostanie wykryty. Potem, w oknie ustawień, wpisujemy dowolną nazwę połączenia, w zakładce Komórkowe wpisujemy numer *99#, pola nazwy użytkownika i hasła zostawiamy puste, odznaczamy "£ączenie automatyczne". ¯eby uruchomić połączenie klikamy LPM ikonkę na tacce, powinno być tam dostępne połączenie o nazwie podanej wcześniej przez nas, jeśli nie ma - patrz wyżej wzmianka o niewykryciu modemu. Dość często będzie się to zdarzać, na szczęście ponowne włożenie modemu zawsze działa.

To tyle, niewiele, ale może komuś pomoże.
prof

Post autor: prof »

A takie pytanko dotyczące modemu z tematu. Mam Dreamlinuksa, ale to w sumie to samo z compizem na starcie, a i wvdial jest od razu. Jak widać sam internet działa, czego dowodem jest to, że mogę tu napisać. Ale, czy istnieje jakiś program, który obsłużyłby smsy przychodzące na modem? Play24 przysyła sms-kody, bez tego np. nie można wykupić dodatkowego transferu. Jak to ugryźć?
ODPOWIEDZ