Firewall
Firewall
Ostatnio naszły mnie myśli o firewall'u. Pod windowsem było oczywiste, że używałem, a pod Debianem (w ogóle pod linuksem)?
I stąd moje pytanie: czy używa ktoś z Was firewall'a? Jeśli tak to na jakich ustawieniach, czyli co blokujecie itd., (nie chce znać dokładnych szczegółów, bo nie są mi one potrzebne, ale tak ogólnie)?
I stąd moje pytanie: czy używa ktoś z Was firewall'a? Jeśli tak to na jakich ustawieniach, czyli co blokujecie itd., (nie chce znać dokładnych szczegółów, bo nie są mi one potrzebne, ale tak ogólnie)?
Jak to twierdzi znajomy deweloper, firewall nie jest potrzebny na Desktopie.mlyczek pisze:Ostatnio naszły mnie myśli o firewall'u. Pod windowsem było oczywiste, że używałem, a pod Debianem (w ogóle pod linuksem)?
Ja używam firewalla - iptablesI stąd moje pytanie: czy używa ktoś z Was firewall'a? Jeśli tak to na jakich ustawieniach, czyli co blokujecie itd., (nie chce znać dokładnych szczegółów, bo nie są mi one potrzebne, ale tak ogólni
iptables to domyślny firewall w GNU/Linuksach, ale ja nie używam bo nie chce mi się konfigurować, a wykorzystanie gotowca się nie liczy
btw.
podobno porządny system nie potrzebuje firewalla, bo firewall jest tylko uzupełnieniem zabezpieczeń, ale i tak to system powinien być bezpieczny - nie firewall.
według mnie firewall to tak jak płot przed domem, jeśli dom jest zamknięty na klucz to po co płot? *
* zakładam że podwórka nie ma
btw.
podobno porządny system nie potrzebuje firewalla, bo firewall jest tylko uzupełnieniem zabezpieczeń, ale i tak to system powinien być bezpieczny - nie firewall.
według mnie firewall to tak jak płot przed domem, jeśli dom jest zamknięty na klucz to po co płot? *
* zakładam że podwórka nie ma
No to mnie uspokoiliście. Bo już miałem wątpliwości co do tego, czy dobrze robię, że nie używam firewalla.Debian pisze:Na desktopie nie używam. Na serwerze tak.
Martwi mnie tylko to, że jak uruchomię SAMBę, to za moment podłącza się mi 3-5 jakiś ludzi z internetu (dziwne, bo SAMBA to do LANu, nie?). Korzystają z zasobu nobody, więc pewnie z tym muszę pokombinować, ale to już inny temat.