Witam.
Jako że nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie postanowiłem zadać je Wam.
Zainstalowana Samba i rtorrent. Samba udostępnia katalog do którego rtorrent pobiera pliki. Jest skonfigurowana aby umożliwiać w tym katalogu wszystkie operacje (autoryzacja w sambie tylko na podstawie adresu IP, każdy użytkownik może zrobić wszystko - zakładać, kasować, modyfikować).
Katalogi i pliki utworzone przez użytkowników Windows tworzą się z uprawnieniami 777, natomiast tworzone przez rtorrent 755. Powoduje to, że użytkownik Windows nie może usuwać plików/katalogów utworzonych przez rtorrenta.
Jak zmusić rtorrenta aby zakładał pliki/katalogi z uprawnianiami 777?
P.S. Serwer nie jest wystawiony na zewnątrz więc bezpieczeństwo nie jest tutaj priorytetem.
[ Dodano: |10 Lis 2009|, 2009 08:02 ]
Panie ... Panowie .... nikt nie ma pomysłu ?
Samba i rTorrent - uprawnienia plików
Podepnę się do pytania.
To samo miałem z sambą i mldonkey.
Wyjściem z sytuacji okazało się przenoszenie ściągniętych plików do udostępnionego katalogu na sambie.
Mldonkey jest już tak skompilowany, że wymaga właściciela mlnet i w tym chyba problem.
Kombinowałem z uprawnieniami, ale nie dałem rady...
To samo miałem z sambą i mldonkey.
Wyjściem z sytuacji okazało się przenoszenie ściągniętych plików do udostępnionego katalogu na sambie.
Mldonkey jest już tak skompilowany, że wymaga właściciela mlnet i w tym chyba problem.
Kombinowałem z uprawnieniami, ale nie dałem rady...
Kiedyś podałeś taki fragment konfiga:
nie wiesz czy można jakoś w niego wpisać chmoda ?
Kod: Zaznacz cały
on_finished = move_complete,"execute=mv,-u,$d.get_base_path=,~/rtorrent/ukonczone/ ;d.set_directory=~/rtorrent/ukonczone/"
Sprawdź to..
http://libtorrent.rakshasa.no/ticket/1646it is close, but your command missing the most important thing: what to chmod
on_finished = chmod_torrent,"execute=chmod,777,-R,$d.get_base_path="
also, if you're using 0.8.4, you should use the following (on_* commands are obsolete since 0.8.4):
system.method.set_key = event.download.finished,chmod_torrent,"execute=chmod,777,-R,$d.get_base_path="
Znalazł ktoś rozwiązanie na ten problem?
Bo właśnie się borykam z nim.
Zwykłym plikom nadaje dobre uprawnienia zaś katalogom nie.
Edit:
Rozwiązałem to dodając do pliku konfiguracyjnego rtorrenta
Bo właśnie się borykam z nim.
Zwykłym plikom nadaje dobre uprawnienia zaś katalogom nie.
Edit:
Rozwiązałem to dodając do pliku konfiguracyjnego rtorrenta
Kod: Zaznacz cały
on_finished = chmod_torrent,"execute=chmod,-R,777,$d.get_base_path=/sciezka/pobranych/plików/"