Pr
Katiusha, obecnie mam taki sam modem tj. Arris CM550B. Wcześniej miałem coś innego, ale nie potrafię teraz powiedzieć co to było bo nie pamiętam a modem poszedł na wymianę. Podobno w różnych miejscach różne modemy różnie się sprawdzają. Po przeprowadzce w inny region Krakowa na poprzednim modemie właśnie miałem problemy z prędkościami - stąd wymiana na obecny.
Katiusha, jeżeli masz kabel z UPC który gdzieś się rozgałęzia i w tym miejscu jest łącznik, to często również on jest problemem. Gdyby wymiana modemu nie pomogła to zapytaj serwisanta właśnie o to. U mnie ze starym modemem właśnie łącznik powodował problemy. Nie wiem w czym rzecz, ale wymiana jednego łącznika na inny od ręki rozwiązała problem.
beetls, dwa miesiące temu był u mnie serwisant i zmieniał na nowy spliter (ten łącznik/rozgałęziacz), bo zrywało mi co chwile połączenie. Jakiś czas był spokój z łączem i teraz znowu tyle, że nie zrywa, a za małe MTU przydziela i tłumi pobieranie.
Chyba nasi providerzy jeszcze "nie dorośli" do łącz powyżej 2 Mb/s w Polsce i się "gubią" na większych światowych. :-D
darkwater, do soboty przeżyje na tym 7 czy 8 Mb/s łączu. ;-)
Chyba nasi providerzy jeszcze "nie dorośli" do łącz powyżej 2 Mb/s w Polsce i się "gubią" na większych światowych. :-D
darkwater, do soboty przeżyje na tym 7 czy 8 Mb/s łączu. ;-)
Wczoraj przyszedł Pan z serwisu i zmierzył sygnał, był zły tj. za duży o kilka dB więc wymienił filtr w skrzynce rozgałęźnika, potem spliter w domu i w końcu modem na nowy (ta sama marka i model co był), w końcu podłączył swojego laptopa aby zmierzyć prędkość i co? I nic, żadnej zmiany!
Wyszło na to, że to jednak informatycy skwasili (szczególnie z tym niskim MTU), a że nie chciało im się grzebać i szukać, to przysłali serwisanta (nawiasem mówiąc bardzo rzetelnego i rzeczowego)...
Zobaczymy co w przyszłym tygodniu poprawią z łączem Panowie Informatycy... :-P
Wyszło na to, że to jednak informatycy skwasili (szczególnie z tym niskim MTU), a że nie chciało im się grzebać i szukać, to przysłali serwisanta (nawiasem mówiąc bardzo rzetelnego i rzeczowego)...
Zobaczymy co w przyszłym tygodniu poprawią z łączem Panowie Informatycy... :-P
Jeśli pod Windowsem dostęp działa prawidłowo to problemu szukałbym w którymś z konfigów Debiana. Na myśl przychodzi mi taka kombinacja, że skoro jest nieprawidłowy sygnał to być może dochodzi do synchronizacji, a tym samym do przeładowania dhcp. To by mogło tłumaczyć dlaczego po jakimś czasie MTU wraca do wyjściowego. Zamieszałbym konfigiem dhcp. Spróbuj edytować /etc/dhcp3/dhclient.conf wyrzucając z poniższej linijki parametr interface-mtu
Następnie na końcu w konfigu dopisz:
Oczywiście jeśli się mylę lub gadam głupoty niech mnie ktoś poprawi.
Kod: Zaznacz cały
request subnet-mask, broadcast-address, time-offset, routers,
domain-name, domain-name-servers, domain-search, host-name,
netbios-name-servers, netbios-scope, interface-mtu,
rfc3442-classless-static-routes;
Kod: Zaznacz cały
option interface-mtu 1492