Który opcja passwd będzie lepsza? Czyli która wyłączy całkowicie możliwość zalogowania się na konto root z konsoli i w inny sposób, jednocześnie pozostawiając użytkownikowi możliwość pracy z uprawnieniami roota przy użyciu sudo? Pytam, bo znajduję co najmniej 3 opcje które mogłyby do tego służyć i wolę się upewnić zanim - zgadując - pozbawię się dostępu do konta.
-d, --delete
Delete a user´s password (make it empty). This is a quick way to
disable a password for an account. It will set the named account
passwordless.
-l, --lock
Lock the password of the named account. This option disables a
password by changing it to a value which matches no possible
encrypted value (it adds a ´!´ at the beginning of the password).
-i, --inactiveNIEAKTYWNE
This option is used to disable an account after the password has
been expired for a number of days. After a user account has had an
expired password for INACTIVE days, the user may no longer sign on
to the account.
Dlaczego? Są przecież dystrybucje z domyślnie wyłączonym kontem roota (Ubuntu, żeby nie szukać daleko) i nie wydaje się, żeby to był problem. Jest to raczej przedstawiane jako zwiększenie poziomu bezpieczeństwa.
Ponadto, zawsze jest LiveCD, chroot i podobne wynalazki.
Dziękuję za uwagi, doceniam, ale bardziej bym się ucieszył z odpowiedzi na pytanie w pierwszym poście. Bez urazy
Sporo skryptów startowych wykonywanych jest na prawach roota, więc blokada konta nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Może wystarczy przydzielić mu nieistniejący shell?
najczarniejszy pisze:Dlaczego? Są przecież dystrybucje z domyślnie wyłączonym kontem roota (Ubuntu, żeby nie szukać daleko) i nie wydaje się, żeby to był problem.
A wiesz ile pracy włożono w tę z pozoru niewielką zmianę? Moje ostrzeżenie przed kłopotami w trybie single opieram na własnych doświadczeniach. Ale skoro wydaje ci się że to nie problem, cóż, powodzenia.
wydaje się, ale nie mi, tylko ludziom, którzy stworzyli Ubuntu (i jego użytkownikom). ja na ten temat nie mam zdania - taki już mam parszywy charakter że lubię czasem pogrzebać w czymś, co dobrze działa i ewentualnie przekonać się na własnej skórze o błędzie.
winnetou pisze:W Debianie też można wyłączyć konto roota - nawet przy instalacji, w którymś tam kroku instalator się pyta czy umożliwić logowanie na konto roota.
darkwater pisze:winnetou,
wyłączyć konto roota != uniemożliwić zalogowanie się na konto roota.
A to nie na jedno wychodzi - jeśli chodzi o skutki?