Witam,
Mam prośbę o pomoc przy wyborze karty diagnostycznej POST i miernika uniwersalnego.
Takie dwie karty znalazłem na allegro:
Pierwsza
Druga
Co do karty to dużych wymagań nie mam, zależy mi tylko żeby była na PCI i LPT, oraz nie sprawiała problemów z nowszymi płytami głównymi. Która z tych dwóch będzie lepsza? Jak ma ktoś inną propozycję to pisać.
A teraz o miernikach. Tu w sumie też nie mam dużych wymagań. Pasuje żeby był w miarę dokładny przy pomiarach napięcia DC do 20V i posiadał miernik temperatury (do 200°C wystarczy).Miernik ma służyć do sprawdzania zasilaczy komputerowych i ewentualnie temperatury. Też mam dwa do wyboru:
Pierwszy
Drugi
Z góry dziękuję za rady :-)
Wybór karty diagnostycznej i miernika.
Odnośnie mierników. Wszystko zależy jak dokładne mają to być pomiary. Te mierniki to raczej wskaźniki, z punktu kogoś kto potrzebuje narzędzia do pracy. Dobry miernik musi kosztować 100-200zł i tolerancja dokładności pomiarów jest poniżej setnych części procenta. Lepiej napisz jaką kwotę możesz na to przeznaczyć. Przy pomiarze niskich napięć dokładność pomiaru jest istotna jak i stałość parametrów urządzenia pomiarowego. Te mierniki ze względu na cenę są wykonane z kiepskiej jakości elementów i raczej po czasie ich dokładność będzie żadna.