Adres bramy domy

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
spyro

Adres bramy domyślnej nie pasuje

Post autor: spyro »

Witam.
Mój dostawca internetowy zmienił adres bramy domyślnej. Po jej wpisaniu w pliku /etc/network/interfaces wszystko działało jak należy. Niestety podczas próby instalacji systemu (netinstall), przy wpisaniu ręcznym adresu IP, maski i bramy, instalator wyrzuca błąd, że brama nie istnieje.
Ustawienia IP są dość nietypowe, no ale działają:

Kod: Zaznacz cały

IP: 62.61.xx.xx
Maska: 255.255.255.248
Brama: 10.2.x.x
Próbowałem zainstalować system w wersji podstawowej, a następnie ustawić IP przy pomocy polecenia ifconfig - zadziałało, mogłem pingować IP w sieci lokalnej. Niestety przy próbie dodania bramy domyślnej poleceniem route konsola zwracała błąd, że jakiś proces nie istnieje.

Z góry dziękuję za pomoc!
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Jesteś pewien tego IP? Bo przy takiej bramie i masce to to powinno być też 10.2.*.* i to bardzo mocno nieodległe. W zasadzie da się wyliczyć, jak podasz adres bramy...
Awatar użytkownika
spyro

Tak, jestem pewien. Inaczej nie będzie działać. Tak podał provider i tak musi być. Konfiguracja ta została sprawdzona i działa. Jedynym problemem jest sprawdzanie przy instalacji Debiana.
Ister
Junior Member

To jedyne co mi przychodzi to ściągnięcie przynajmniej jednej pełnej płytki i instalację z takiej płytki, a dopiero potem wymuszenie konfiguracji na już zainstalowanym systemie.
Oczywiście provider DHCP nie daje?
Awatar użytkownika
spyro

Nie nadaje DHCP.
A jak skonfigurować sieć, tak jak robi to instalator? Chodzi mi o to, żeby była ona dokładnie skonfigurowana pod kątem wszystkich adresów (maska, brama, dns...) i żeby eth0 podnosiło się przy starcie. Wiem jak to zrobić, ale chciałbym to wykonać tak, jak to być powinno, a nie na skróty.
Ister
Junior Member

Maska, brama, wstawanie itp ustawiasz w /etc/network/interfaces. Natomiast DNSy w /etc/resolv.conf

Poszukaj na forum, wielokrotnie to wałkowaliśmy.
Awatar użytkownika
spyro

Pytam, bo robiłem jak mówisz i to nie działa. Dopiero przy ifconfig ruszyło, ale bez bramy.
Ister
Junior Member

to co wpiszesz w /etc/network/interfaces zostanie zaczytane przy starcie. Możesz zrestartować (bodajże

/etc/init.d/networking restart
)
Natomiast ,,doraźną" zmianę uzyskujesz właśnie przez ifconfig. Przy czym zmiana ta zniknie przy następnym starcie komputera. Jeśli chodzi o ustawienie bramy, to to z kolei doraźnie robisz komendą route.
Ale szczerze mówiąc albo moja wiedza o sieciach jest niewystarczająca, albo coś z tą konfiguracją jest jednak nie tak. Nie wyobrażam sobie, jak system ma znaleźć drogę, jeśli brama jest w innej sieci niż sam komputer...
Czy pod Windowsem działasz na tym samym łączu?
Awatar użytkownika
spyro

Czy pod Windowsem działasz na tym samym łączu?
Tak :mrgreen:
Ja też tego nie rozumiem. Kiedyś było tak:

IP: 62.61.xx.xx
Maska: 255.255.255.248
Brama: 61.61.xx.1 
Logicznie prawda? Ale teraz magicy zrobili 10.x.x.x
;-)

Jeszcze pytanko. Jak nie mam pliku /etc/resolv.conf to go po prostu utworzyć?
Ister
Junior Member

A nie jest przypadkiem tak, że Ty z zewnątrz jesteś widoczny pod tym adresem, ale faktycznie przypisane masz 10.*.*.*?
Wklej wynik z Windowsa

ipconfig /all
a masz katalog /etc/resolvconf
?
Trochę to dziwne... Chyba że masz jakiegoś BINDa, albo coś w tym stylu, ale wydawało mi się, ze resolv.conf i tak powinien być. Poszukaj w sieci, kolejność odczytywania DNS jest opisana. Opierając się o to ustalisz, co musisz zmienić u siebie.
ODPOWIEDZ