Jaki dobry program do tworzenia DVD?
-
Widziałem te strony, jedynym programem nadającym się może być ten ultra, reszta to nic specjalnego, ja trochę wymagający. Nie wystarczą mi 2 decki (play, stop, crossfader) potrzebny jeszcze Equalizer, pitch itp. Miks nie polega na puszczeniu decka a po czym odpaleniu decka b i przesunięcia crossa. Tak to można winampa puścić, stąd trochę wymagający jestem. Póki nie mam prawdziwego Miksera muszę używać komputera.
Poszukaj sobie:
http://www.pctipsbox.com/top-10-linux-d ... roduction/
http://www.pctipsbox.com/top-10-linux-d ... roduction/
-
Witam znów,
Dzisiejsze pytanie dotyczyć będzie formatu video, który odpala mój odtwarzacz dvd mianowicie Xvid, Mpeg-4, teraz moje pytanie. Jak z tego formatu wycisnąć maksymalnie najlepszy obraz i dźwięk. Próbowałem przy pomocy programu/nakładki zwanej Encode i jest tam trochę opcji dlatego pytam o jakieś bardzo dobre ustawienie tego kodeka by obraz był jak najlepszy. Być może dlatego chcę obraz jak najlepszy bo tv mam lcd i nie wiem czy to rozdzielczość 1280x768 bo w sumie nie wnikałem wcześniej w to, jak i format w encode 16:9 też można ustawić, fajnie wszystko ale w rozdzielczości największej z dostępnych i formatu 16:9 film nie ruszył a był w mpg2.
Wracając do Xvida i znając moje wymagania i tv co dałoby się wycisnąć (chyba, że coś lepszego jest niż Xvid, Mpeg-4 w sensie lepszego z obsługiwanych formatów przez moje czteroletnie dvd w tym:Xvid, MPEG-4 (.avi, vcd, svcd) i może coś lepszego niż ten encode? Jakieś magiczne polecenie do mencodera? Wydaje mi się, że zainstalowałem nakładkę kmenc15 czy jakoś tak ale nie wiem gdzie to się schowało w menu start nie ma. Mam nadzieję, że zrozumieliście o co pytam i dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.
Dzisiejsze pytanie dotyczyć będzie formatu video, który odpala mój odtwarzacz dvd mianowicie Xvid, Mpeg-4, teraz moje pytanie. Jak z tego formatu wycisnąć maksymalnie najlepszy obraz i dźwięk. Próbowałem przy pomocy programu/nakładki zwanej Encode i jest tam trochę opcji dlatego pytam o jakieś bardzo dobre ustawienie tego kodeka by obraz był jak najlepszy. Być może dlatego chcę obraz jak najlepszy bo tv mam lcd i nie wiem czy to rozdzielczość 1280x768 bo w sumie nie wnikałem wcześniej w to, jak i format w encode 16:9 też można ustawić, fajnie wszystko ale w rozdzielczości największej z dostępnych i formatu 16:9 film nie ruszył a był w mpg2.
Wracając do Xvida i znając moje wymagania i tv co dałoby się wycisnąć (chyba, że coś lepszego jest niż Xvid, Mpeg-4 w sensie lepszego z obsługiwanych formatów przez moje czteroletnie dvd w tym:Xvid, MPEG-4 (.avi, vcd, svcd) i może coś lepszego niż ten encode? Jakieś magiczne polecenie do mencodera? Wydaje mi się, że zainstalowałem nakładkę kmenc15 czy jakoś tak ale nie wiem gdzie to się schowało w menu start nie ma. Mam nadzieję, że zrozumieliście o co pytam i dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.
-
Jak na razie to chciałem ogólnie przerobić do tego xvida, bo film źródłowy jest to: wideo H.264/AVC i dźwięk MPEG-4 AAC audio, a to mi nie pójdzie na stacjonarnym odtwarzaczu dlatego chcę przerobić na xvid w najlepszych możliwych ustawieniach. Patrzyłem też na avidemux dużo tam opcji też jest ale nie wiem co do czego za bardzo. Uwaga, ten który przerobiłem dla próby zajmował gdzieś 12MB, a czas jego trwania to 1minuta mniej więcej, to gdyby jakość miała być lepsza to mógłby nawet zajmować więcej trochę, wiadomo bez przesady by minuta nie zajmowała 100MB.
To tak dla testu zrób taki film i ocen wynik.
Kod: Zaznacz cały
mencoder film.xxx -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=1200 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film_przekodowany.avi
-
-
Rozdzielczość faktycznie, większa bo bez zmian a w mojej wcześniejszej próbie zrobiłem 640x480 dlatego. Dziękuję za pomoc, pokombinuje poprzerabiam z różnymi ustawieniami zobaczymy jaki będzie efekt.
Pokombinowałem trochę z xvidem, zdziwiłem się, że filmy w rozdzielczości 1024x768 nie uruchamiają się a w specyfikacji tv piszą coś o rozdzielczości 1366x768, a teraz chciałbym wypróbować mpeg-2 tylko nie wiem jaki kodek wpisać do mencodera:to było na xvida, a mpeg? Pytam ponieważ i o dziwo, każdy film przerobiony avidemuxem nie uruchamiał się, a sprawdzałem chyba wszystkie dostępne tam formaty.
Pokombinowałem trochę z xvidem, zdziwiłem się, że filmy w rozdzielczości 1024x768 nie uruchamiają się a w specyfikacji tv piszą coś o rozdzielczości 1366x768, a teraz chciałbym wypróbować mpeg-2 tylko nie wiem jaki kodek wpisać do mencodera:
Kod: Zaznacz cały
ovc xvid -xvidencopts