brak dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
fender666
Beginner

brak działania KDE 4.3 - Squeeze

Post autor: fender666 »

Mam problem dotyczący kde 4. Pobrałem sobie Debiana z netinstall zmieniłem go z Lenny na Squeeze. Zainstalowałem sobie KDE3.5 później przeprowadziłem aktualizację całego systemu do KDE4.3. Wszystko się skonfigurowało, uruchamia się, wpisuję login i hasło i tu stoi. Jest tylko kursor myszki, którym mogę ruszać. Wcześniej wyskoczyły jakieś okienka, że coś tam sobie kde konfiguruje zniknęły i nadal nic. Powiedzcie mi co mogę zrobić, jest jakaś szansa żeby to naprawić?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Najpierw, zastanowić się, po co instalować cały system, by za chwilę zaktualizować, go do nowej wersji?

Spróbuj usunąć katalog z ustawieniami KDE. Możesz najpierw, go gdzieś sobie skopiować.
n4r

Post autor: n4r »

Jako nowy użytkownik Debiana wypada się przywitać, witam ;)

A teraz do rzeczy zainstalowałem sobie dzisiaj Debiana Squeeze (mój pierwszy Linux) i mam podobny problem jak kolega.

U mnie objawiło się to tym, że pierwsza wersja instalacji nie podobała mi się ze względu na nie potrzebnie instalowane aplikacje (dla mnie), dużo zajmuje itd. Dlatego też poczytałem, że dobrą opcją jest instalacja na początku "Systemu podstawowego", a KDE (czy kto tam woli) dograć sobie później. Więc według tego co znalazłem na forum i w internecie to wypadało zainstalować kde-minimal, a resztę sobie dograć według potrzeb. A więc lecę już po instalacji systemu podstawowego:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
dpkg-reconfigure xserver-xorg
aptitude install kde-minimal
aptitude install kdm
I wszystko poprawnie przeleciało, ładuje się środowisko graficzne, wpisuję login i hasło, wszystko się wczytuję i na ekranie mam tylko tapetę i kursor myszki..
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

n4r pisze:

To polecenie jest obecnie niepotrzebne, nie spełnia pierwotnego zadanie i nie generuje żadnych danych wynikowych. Zostało zastąpione innymi rozwiązaniami.
n4r

fnmirk pisze:
n4r pisze:

To polecenie jest obecnie niepotrzebne, nie spełnia pierwotnego zadanie i nie generuje żadnych danych wynikowych. Zostało zastąpione innymi rozwiązaniami.
Tak też sądziłem, postępowałem według faq, użyłem także innego, które gdzieś wyczytałem, ale nie wiem czy to w ogóle miało coś wspołnego z tym problemem, a dokładnie:
Xorg -configure

A jakie inne np. rozwiązania sugerujesz?
zulowski

Post autor: zulowski »

Mam dokładnie to samo, instalowałem na nowym laptopie Debiana Squeeze, z kde-minimal, jajko 2.6.30-2-amd64, stery od ati zainstalowane, pojawia się logowanie KDE4, po wpisaniu jest tylko mysz i tapeta.

Mogę dopisać, że przy próbie instalacji
poprzez

apt-get install kde-minimal
wyskakiwał błąd, że któryś pakiet jest uszkodzony (nie pamiętam który)
a zainstalowało się przez

aptitude install kde-minimal
n4r

Nie wiem czy to coś zmienia, ale także instalowałem na laptopa, tylko wersje i386.

To jak widać, nie jest to taki zwyczajny problem.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

n4r pisze: A jakie inne np. rozwiązania sugerujesz?
Szalenie mało informacji podałeś.
Rozumiem, że pierwsza, tj. pełna instalacja oraz obecna (z kde-minimal) zostały wykonane z tego samego nośnika. Zgadza się?
Czy w przypadku owej pierwszej instalacji miałeś normalne środowisko, tj. pełny pulpit itd, czy też nie?

Przyczyn obecnego działania, a w zasadzie niedziałania może być wiele.
Pierwsze co przychodzi na myśl, to niewłaściwie rozpoznana karta graficzna (choć, w sumie niby dlaczego). Upewnić się można, poprzez próbę odpalenia systemu używając wymuszonej vesy. Jeśli tam wszystko ok., to istnieje prawdopodobieństwo, że powinieneś poprawnie zainstalować sterowniki do swej karty. Jakiej i jak? Cóż, nie podałeś informacji, ale jest o tym tyle m.in. na forum, że powinieneś znaleźć rozwiązanie stosunkowo łatwo. Niestety dla mnie, to jakże łatwe rozwiązanie, skończyło się rok temu przejściem na inną dystrybucję.
Drugie - zainstalowawszy kde-minimal (czyli tak po prawdzie te paczki, które ów pakiet każe zainstalować) nie zainstalowało Ci się wszystko to co powinno. Nie wiem jak w Debianie, szczególnie testing, ale wczoraj nastąpiła aktualizacja środowiska KDE z 4.3.3 do 4.3.4, jeśli tak, to być może wymieszały się pakiety odpowiadające za plasmę itd. Tu rozwiązanie jest w miarę proste. Usunąć całe KDE (bo po co Ci takie kulawe), zrobić apt-get update, a następnie jeszcze raz zainstalować. Jeśli zaś całość instalowałeś wyłącznie z CD/DVD, to wówczas - skoro dopiero zaczynasz, to będzie to dla Ciebie mimo wszystko najłatwiejsze rozwiązanie - przeinstalować system, używając zaawansowanych opcji instalatora (tryb expert). Tu trochę trzeba wiedzieć co się robi, ale w zależności od zaawansowania w pracy z komputerem, niekiedy nawet znajomość linuksów niekoniecznie musi być potrzebna.
Trzecie - poszperać w ustawieniach plików konfiguracyjnych odpowiadających za kde. Szczerze powiedziawszy, nie polecam jeśli to Twój linuksowy początek, bo - niestety nie istnieje jakiekolwiek wsparcie do tych plików. Jeśli jednak będziesz chciał, to pogadamy na ten temat.
Czwarte - biorąc pod uwagę, że nie jesteś w swoich problemach odosobniony - coś zostało w Debianie skopane. Można się zastanowić nad instalacją poszczególnych pakietów, nie używając do tego kde-minimal, a instalując odpowiednie paczki typu kdebase itd. Jakie? Najprościej zobaczysz, przeglądając co ma w zależnościach kde-minimal i instalowane przez niego pakiety na packages.debian.org. Niekiedy takie podejście daje dobre efekty (np. gdy metapaczka, jaką jest kde-minimal jest spierniczona).
Reszta jest jeszcze większym domysłem, niż te powyżej.
n4r

Dobrze, przepraszam w takim razie już odpisuję:
-Tak pełna instalacja została dokonana z tego samego nośnika co kde-minimal, potem zrobiłem format i leciałem już z kde-minimal.

-W przypadku pierwszej instalacji wszystko działało sprawnie, środowisko graficzne ładowało się do końca i miałem wszystkie funkcje systemu.

- Kartę mam nVidia 8600M GT, czyli ok jak znajdę chwilkę dzisiaj to spróbuję dograć sterowniki, po za samym wgraniem jeszcze coś powinienem wykonać? Sądziłem, że jest to przyczyna z tymi xorgami, bo zauważyłem, że nie tworzy się plik xorg.conf, ale polecenie Xorg -configure nie rozwiązało problemu, więc nie wiem czy w tym kierunku to ma iść rozwiązanie tego problemu. Choć nie wiem też czy z samej konsoli uda mi się wgrać sterowniki, ale spróbuję.

- Instalowałem z CD plus dociąganie z neta, także faktycznie mogło się coś wymieszać, ale jak nie był to tylko u mnie problem to chyba nie w tym rzecz, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żebym miał jeszcze raz spróbować.

- Co do instalowania w trybie eksperta, to akurat robiłem to na wersji tekstowej, tryb graficzny nie chcę się załadować, to odpaliłem ten zwykły (sądzę, że nie ma to różnicy), ale niestety zatrzymałem się na jednej opcji, gdzie wcześniej wykrywa język, klawiaturę, cdromy, konfiguruje sieć, a potem jest jakaś opcja dokładnie nie pamiętam, ale jak do niej wchodzę do przenosi mnie do konsoli i nie wiem co na tym etapie mam robić dalej, bo następna za tą opcją jest już przerwij instalację. Chciałem spróbować instalację w trybie eksperta, bo wydawało mi się, że tam będzie większy wybór do tego co ma zostać standardowo zainstalowane. (potem sprawdzę to dokładnie opiszę jaki były etapy, może gdzieś jest jakiś tutek z opisanym wgrywaniem w trybie eksperta?).

- Co do grzebania w ustawieniach KDE, to w sumie mógłbym spróbować jeżeli jest sens, tylko rozumiem, że to lecę wszystko konsolowo dalej? Dopowiem, że wcale konsoli się nie boję, tylko nie bardzo jeszcze w poleceniach obeznany jestem.

- Rozumiem, że w tej ostatniej możliwości miałbym skorzystać z http://pkg-kde.alioth.debian.org/kde4.html i samemu lecieć z wgrywaniem tego:

For a basic KDE 4 desktop, install the kde-minimal package, which includeskdebase-runtime	Essential runtime components
kdebase-workspace	Desktop environment
kdebase	Core applications
Jakbyś troszkę wyjaśnij jak się za to zabrać także mógłbym spróbować. Dziękuje za obszerną odpowiedź.

A tak jeszcze zapytam o co chodzi z tymi backportami do Lennego? Bo tak średnio to zrozumiałem, to funkcjonuje tak, że mogę instalować pakiety z wersji testowej przy pomocy tych backportów? Bo może lepszą opcją będzie instalacja Lennego i dogranie KDE, choć z tego co przeczytałem na tej stronie j/w to 4.3 powinno instalować się tylko na testowej.
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Post autor: shevchenko1987 »

n4r, to nie twoja wina, że system się nie włącza. U mnie było to samo po aktualizacji KDE 4.3.1 do 4.3.2. Nie ma jeszcze przerzuconych wszystkich paczek 4.3.2 i przez to całe to zamieszanie. Podobno to problem z MySql... http://dug.net.pl/news/41/ :-/ Trafiłeś po prostu na najgorszy moment, bo zamieszanie w testingu jest teraz podobne do tego z experimentala.
ODPOWIEDZ