Jaki dobry program do tworzenia DVD?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

djvortexxx pisze:Pokombinowałem trochę z xvidem , zdziwiłem się ,że filmy w rozdzielczości 1024x768 nie uruchamiają się a w specyfikacji tv piszą coś o rozdzielczości 1366x768
Bo to jest rozdzielczość matrycy w telewizorze, a odtwarzacz DVD to SD PAL, więc max. rozdzielczość pociągnie 720x576.
¯eby pociągnąć większą z odtwarzacz to trzeba kupić te drogie HD (Blu-ray), które odtwarzają pełne HD 1920x1080 (i są już jakieś, które odczytują popularne .mkv w x264), tylko ich cena jest taka wysoka, że się nie opłaca, szczególnie do TV takiego jak Ty masz, czyli HD Ready, a nie Full HD.

Zamiast XviD-a jednak polecam zrobić zwykłe DVD-Video, bo wszystko to łyknie i jednocześnie będzie lepsza jakość, bo tam masz rozdzielczość właśnie 720x576 i bitrate rzędu 5000-7000 kbps.

Ale jeżeli koniecznie chcesz XviD, żeby np. zamieścić film w Internecie (bo jak nagrywasz to na płytki to nie widzę sensu i tak i wtedy lepiej DVD-Video) to ustaw 2 przebiegi, bitrate VBR (zmienny), ale w granicach 1300-1500 kbps (większego dla XviD-a nie ma sensu), rozdzielczość 720x576, albo 720x480, jeżeli to 16:9 (ale wylicz dokładnie, żeby Ci się nie zaburzył aspekt), a dźwięk LAME MP3 bitrate też VBR (192-256 kbps), albo CBR 256kbps, ale lepszy jest VBR. Chyba, że masz więcej kanałów niż 2 (stereo) to wtedy AC3 320-480kbps.
djvortexxx

Post autor: djvortexxx »

Dziękuję za obszerną odpowiedź, chciałbym jeszcze zapytać jaki waszym zdaniem jest najlepszy program do tego typu przeróbek? Ponieważ: avidemux - gdy wybiorę mpeg2 aplikacja zamyka się, encode - tu nie mogę znaleźć opcji zmiany bitrate, mencoder próbowałem nakładkę kmenc ale to szajs jakieś błędy mi powyskakiwały, ale gdybym mógł prosić o linijkę do mencodera, która będzie zawierać: zmianę rozdzielczości, bitrate, kodek mpeg2 i dźwięk np mp2, byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Kod: Zaznacz cały

man mencoder
Pełno przykładów masz w Internecie i tu na forum, wystarczy poszukać.
djvortexxx

By nie zakładać nowego wątku dla jednego pytania to tu zapytam, przy próbie instalacji "./configure" wyskakuje błąd:

Kod: Zaznacz cały

configure: error: You must select one output device driver
nie wiem o co chodzi, gdzie co mam wybrać/zmienić?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Co Ty chcesz kompilować bo takie wycinki z kontekstu to nic nikomu nie powiedzą.
djvortexxx

Program zwie się OpenDJMix. Jeszcze wracając do filmów, nie wiem czemu po przerobieniu do xvid, dźwięk nie nadąża za obrazem?
ODPOWIEDZ