Witam
Przesiadam się z FreeBSD na Debiana.
1. Ktorego Debiana polecacie na serwer?
2. Wazne wsparcie procesora Geode GX1 (Neoware Eon 4000)
3. Bardzo dobre wsparcie dla webkamer USB.
4. Jaki kernel?
Dzięki.
Jaki Debian na serwer?
-
- http://howtoforge.com/perfect-server-de ... ispconfig2
- Jeżeli ten trick wyszedł Ci z FreeBSD to z Debianem też powinien, aczkolwiek w przypadku EON'a rozważ instalację PXE.
- (?)
Mój sposób jest taki:
- Na jakimś (normalnym) komputerze instalujesz Debiana (na HDD)
- Wkładasz do owego komputera kartę CF (w przejściówce) odłączając dysk, ładujesz z krążka ttylinux http://minimalinux.org/ttylinux/
- Instalujesz ttylinux na kartę CF (w tym czasie dysk z Debianem powinien być odłączony).
- Po instalacji podłącz dysk twardy z Debianem, którego uruchamiasz (podłącz też kartę CF).
- Po starcie Debiana i zamontowaniu karty CF, kopiuj na nią to, co potrzebujesz z dysku z Debianem, zależności sprawdzisz przez ,,ldd''.
- Testowanie działania można przeprowadzić na Debianie za pomocą polecenia ,,chroot'' (w tym momencie rootem staje się system z karty CF).
Ja mam Lennego na C3 Samuel (400Mhz, 256MB RAM) system na karcie CF dane zewnętrznych napędach USB.
Jeśli chodzi o kaere to chyba bezproblemowe są A4Tech (mam jedna taka i bez problemu wykrywana przez jądro, ładowany moduł, zero problemów). Dla Creativa musiałem pobrać nowe źródła dla ov51x-jpeg, pod konsolą do monitoringu działa ok (motio) ale na desktopie np. w Skype już gorzej a z A4Tech bez problemu.
Kernel zbudowałem sam wyłączając wszystko co mi nie potrzebne, sporo stracił na wadze
Jeśli chodzi o kaere to chyba bezproblemowe są A4Tech (mam jedna taka i bez problemu wykrywana przez jądro, ładowany moduł, zero problemów). Dla Creativa musiałem pobrać nowe źródła dla ov51x-jpeg, pod konsolą do monitoringu działa ok (motio) ale na desktopie np. w Skype już gorzej a z A4Tech bez problemu.
Kernel zbudowałem sam wyłączając wszystko co mi nie potrzebne, sporo stracił na wadze