Przej

Pomoc dotycząca instalacji systemu
matiza5

Przejście z 32bit na 64bit bez ponownej instalacji systemu

Post autor: matiza5 »

Czy jest taka możliwość, a może czy to jest w ogóle realne (lubię się bawić), aby przejść z Debiana 32bitowego na 64bitowego bez reinstalacji systemu.
Za długo nad moim systemem siedziałem dopieszczając go, a kuszą mnie te 64bity.
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Witam,

Nie ma takiej możliwości aby przejść z 32 bit na 64 bez reinstalacji systemu.
Skoro Twój system jest tak idealny że boisz się utracić go zrób jego kopie czy też obraz za pomocą np. Partimage.

Przyjemnej zabawy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

matiza5, musiałbyś wszystko przekompilować, zainstalować od nowa pakiety 64-bitowe, więc już lepiej i szybciej będzie jak zainstalujesz system od nowa, a wcześniej skopiujesz sobie ustawienia programów i środowiska z /home.
matiza5

Post autor: matiza5 »

KeFaS pisze:matiza5, musiałbyś wszystko przekompilować, zainstalować od nowa pakiety 64-bitowe, więc już lepiej i szybciej będzie jak zainstalujesz system od nowa, a wcześniej skopiujesz sobie ustawienia programów i środowiska z /home.
Jesteś pewien, że takie coś zadziała? Czy wersje 64bitowe nie będą się różnić choć minimalnie na przykład plikami konfiguracyjnymi?

A tak w ogóle, czy warto takie coś robić? Bo słyszałem już różne opinie, a mnie chodzi najbardziej o wydajność systemu (kwestie większej pamięci czy czegokolwiek innego mnie raczej nie interesują). Debian dostanie kopa na 64 bit?
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

matiza5 pisze:Debian dostanie kopa na 64 bit?
Nie
ODPOWIEDZ