Witam!
Jako, że mój problem niestety nie został jeszcze rozwiązany (mimo pomocy wielu osób), postanowiłem zrobić schemat mojej sieci, który nieco rozjaśni Wam co miałem na myśli pisząc tego posta.
A teraz mały (słowny) opis sieci:
Połączenie z internetem uzyskuję od sąsiada po wifi. Sygnał odbieram dzięki routerowi D-Link 900AP+, który działa jako ap_client. Do niego podłączony jest drugi router D-Link Di-524, który odebrany sygnał rozsyła dalej na cały dom. Dodam, iż router posiada 4xRJ45. Pod dwa porty podpięte są: bramka VoIP oraz serwer stojący na Debianie.
I teraz nadszedł czas na zasadnicze pytanie:
Jak mam udostępnić serwer całemu światu? Mam na nim zainstalowanego klienta ddclient. Próbowałem już chyba wszystkiego: ustawiania na routerach DMZ, DDNS i trochę kombinowałem z portami.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie!
Schemat sieci
Aha, dodam jeszcze, że skonfigurowałem ostatnio bramkę VoIP (D-Link DVG-2001S) wpisując tylko podstawowe dane, które dostałem od operatora (login, hasło, port itp) i o dziwo na bramkę znajdująca się za podwójnym NAT-em bez problemu można się dodzwonić. Dlaczego więc bramka jest wypuszczana na "świat" a z serwerem już nie jest tak prosto?