A dziękować, dziękować No to mam teraz alternatywę dla YaKuake. Nawet fajnie tilda wygląda, ale i tak bym wolał YaKuake - ma ktoś pomysł, co zrobić żeby dobrze działał?Partition pisze:
[SOLVED] Wywalanie si
Najprawdopodobniej mam już rozwiązanie całego problemu
Więc od początku: całe zamieszanie powoduje YaKuake. Nie żaden beryl, nie KDE, nie sterowniki nVidii i inne bzdury, ale ten bajeczny YaKuake. Jak to mówią: "Najciemniej zawsze pod latarnią"
Więc od początku. W YaKuake jest błąd w 'void MainWindow::slotDecreaseHeight()' w pliku main_window.cpp. Tak wnioskuję stąd: http://209.85.129.104/search?q=cache:bV ... cd=3&gl=pl
Oczywiście nie chce mi się grzebać w kodzie, bo to prowadzi do zmieniania wielu plików (choć nie wiem czy tak akurat jest w tym przypadku). Za to znalazłem inne rozwiązanie. YaKuake pięknie teraz działa w KDE z uruchomionym berylem
Całe padnięcie x'ów powoduje YaKuake, jeśli odpalimy więcej niż jedną zakładkę. Z tej racji, że nie mogę żyć bez zakładek (Sic!) postanowiłem użyć... Tak, tak: screen'a
W screen'ie odpalam sobie kolejne jakby "zakładki" dzięki czemu w samym YaKuake jest odpalona jedna zakładka z screen'em na czele.
Teraz mam YaKuake z KDE i berylem - do screen'a już się przyzwyczaiłem Naprawdę - ciekawa rzecz, warto spróbować.
A co do tego wywalania się x'ów, to jest to bug YaKuake, który nie został załatany. Cóż, trzeba czekać, ale już długo o YaKuake wieści nie słychać, więc pewnie Wam (tym, którym używają YaKuake) będzie trzeba się powoli na screen'a przerzucać - ale jeszcze raz mówię, ciekawa rzecz, naprawdę warto go poznać.
A co do bugu to odsyłam tutaj: http://209.85.129.104/search?q=cache:bV ... cd=3&gl=pl i tutaj: http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=158395
Pozdrawiam.
Więc od początku: całe zamieszanie powoduje YaKuake. Nie żaden beryl, nie KDE, nie sterowniki nVidii i inne bzdury, ale ten bajeczny YaKuake. Jak to mówią: "Najciemniej zawsze pod latarnią"
Więc od początku. W YaKuake jest błąd w 'void MainWindow::slotDecreaseHeight()' w pliku main_window.cpp. Tak wnioskuję stąd: http://209.85.129.104/search?q=cache:bV ... cd=3&gl=pl
Oczywiście nie chce mi się grzebać w kodzie, bo to prowadzi do zmieniania wielu plików (choć nie wiem czy tak akurat jest w tym przypadku). Za to znalazłem inne rozwiązanie. YaKuake pięknie teraz działa w KDE z uruchomionym berylem
Całe padnięcie x'ów powoduje YaKuake, jeśli odpalimy więcej niż jedną zakładkę. Z tej racji, że nie mogę żyć bez zakładek (Sic!) postanowiłem użyć... Tak, tak: screen'a
W screen'ie odpalam sobie kolejne jakby "zakładki" dzięki czemu w samym YaKuake jest odpalona jedna zakładka z screen'em na czele.
Teraz mam YaKuake z KDE i berylem - do screen'a już się przyzwyczaiłem Naprawdę - ciekawa rzecz, warto spróbować.
A co do tego wywalania się x'ów, to jest to bug YaKuake, który nie został załatany. Cóż, trzeba czekać, ale już długo o YaKuake wieści nie słychać, więc pewnie Wam (tym, którym używają YaKuake) będzie trzeba się powoli na screen'a przerzucać - ale jeszcze raz mówię, ciekawa rzecz, naprawdę warto go poznać.
A co do bugu to odsyłam tutaj: http://209.85.129.104/search?q=cache:bV ... cd=3&gl=pl i tutaj: http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=158395
Pozdrawiam.
Witam
Mam problem z Berylem- otóż siadają mi przez niego X'y, ale od początku: zainstalowałem sterowniki legacy do mojego GF 2 MX400 wg FAQ na forum, potem X'y(również wg poradnika na forum, niżej dołącze zawartość xorg.conf), Beryla wraz z Emerald-themes i tu pojawia się problem- po wydaniu polecenia
I po chwili zawieszają się X'y(ctrl+alt+bsp nie działa :|) Jak się okazało jest to wina dekoracji okna, ponieważ po ich wyłączeniu wszystko śmiga świetnie(o niego lepiej niż na Kubuntu z tymi samymi efektami :-P ), ale nie mam pomysłu co jest nie tak
Oto mój xorg.conf
Za wszelkie porady był bym dozgonie wdzięczny
Pozdrawiam
Mam problem z Berylem- otóż siadają mi przez niego X'y, ale od początku: zainstalowałem sterowniki legacy do mojego GF 2 MX400 wg FAQ na forum, potem X'y(również wg poradnika na forum, niżej dołącze zawartość xorg.conf), Beryla wraz z Emerald-themes i tu pojawia się problem- po wydaniu polecenia
w terminalu beryl się uruchamia, ale pokazuje mi komunikatberyl-manager &
Kod: Zaznacz cały
GLX_EXT_texture_from_pixmap
Oto mój xorg.conf
# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "Files"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
# path to defoma fonts
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection
Section "Module"
Load "bitmap"
Load "dbe"
Load "ddc"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "v4l"
Load "vbe"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "nvidia"
BusID "PCI:1:0:0"
VideoRam 65536
Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
Option "AllowGLXWithComposite" "true"
Option "TripleBuffer" "true"
# Option "CursosShadow" "true"
Option "UseEdidFreqs" "true"
Option "RenderAccel" "true"
Option "backingstore" "true"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "VL555"
Option "DPMS"
HorizSync 30-54
VertRefresh 50-100
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Generic Video Card"
Monitor "VL555"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
EndSection
Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
Pozdrawiam
Spróbuj do xorg.conf do Section "Device" dodać:
Z tego co wiem, ta opcja jest dla starszych kart.
Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
Niestety ale nadal to samo a nawet gorzej, bo teraz potrafi mi się całość posypać bez włączania beryla :-/ Swoją drogą- robiłem wszystko wg twoich FAQ, i po instalacji sterowników do grafiki zostało dodane nowe jądro -486, a na -686 przestały działać X'y :| Da się to jakoś naprawić? Myślałem jeszcze o odinstalowaniu sterowników, a potem zainstalowaniu samych sterowników legacy z repo, ale nie wiem, czy to pomoże
Zawsze (no najczęściej) po upgradzie jądra musisz na nowo zainstalować sterowniki do karty graficznej.Deb pisze:-486, a na -686 przestały działać X'y :| Da się to jakoś naprawić?
Pamiętaj, że ja mam GeForce 7600 GS - jedna z najnowszych kart, a to duża różnica. Dla mnie będą inne opcje w xorg.conf i dla Ciebie. Gdzieś na stronie nvidii widziałem opis wszystkich opcji jakie możesz dodać do xorg.conf - polecam się temu przyjrzeć.Deb pisze:Niestety ale nadal to samo a nawet gorzej, bo teraz potrafi mi się całość posypać bez włączania beryla
Ale ja jądra nie aktualizowałem Korzystałem z twojego FAQ i sociągnęło mi się drugie jajko, na którym X'y działają, a na poprzenim wywala mi błąd o niezgodności Xorg z bodajże kernelem.Zawsze (no najczęściej) po upgradzie jądra musisz na nowo zainstalować sterowniki do karty graficznej.
Korzystałem z FAQ, a ten raczej nie był robiony pod twój sprzęt, tylko dla wszystkich, więc nie rozumię o co biegaPamiętaj, że ja mam GeForce 7600 GS - jedna z najnowszych kart, a to duża różnica. Dla mnie będą inne opcje w xorg.conf i dla Ciebie.
Już szukamGdzieś na stronie nvidii widziałem opis wszystkich opcji jakie możesz dodać do xorg.conf - polecam się temu przyjrzeć]