Znów mam piękne polskie znaczki. Naturalnie wykonując te polecenia nie zmieniam nic, tylko enter i do przodu.
Jedyny opis jaki znalazłem to właśnie dotyczący tych poleceń ale to działa tylko do restartu komputera.
mesiu84 pisze:Poszukaj na forum, było już wiele razy tutaj omawiane.
Dzięki byłeś bardzo pomocny.
Opis bardzo szczegółowy ! Jesteś chyba współtwórcą linuksa
Znaczki zapisane do pliku pod konsolą po przejściu do x-ów są widoczne z polskimi ogonkami, niestety nie mogę namierzyć takiego postu, wszędzie są opisy problemu związanego z x-ami
Brakuje jakiś pakietów, jakich to nie powiem, zbyt dawno temu miałem ten problem. Podpowiedź będzie taka, że odpowiedź jest w którymś z postów fnmirk (albo na tym forum albo na DUGu - nie pamiętam). Jeśli nadmienione przez ciebie polecenia rozwiązują problem i cię satysfakcjonują to może z pomocą sudo dałoby się je wywołać wraz ze startem systemu?
Widzisz bell jak loguje się na x-y jest wszystko oki i nie widze problemów, najgorzej jak przejdę ctrl+alt+F1, tam się zaczynają cuda dziwne ale jednak tak się dzieje.
[ Dodano: |16 Gru 2009|, 2009 09:47 ]
Ister pisze:Champion, kiedy naprawdę dopiero co było to omawiane. Podpowiem - szukaj po słówku
Wyszukiwarka w pasku na górze.
A przedtem przeczytajto.
no cóż poszukam jeszcze ale wszędzie jest opisany ogólny problem krzaczków a u mnie jak pisze x-term pod x-ami i inne programy gui widzą ogonki a po przejściu przez ctrl+alt+F1 brak polskich ogonków.
Jak pisałem na początku po wykonaniu poleceń
A doradzając mi to [url]http://rtfm.killfile.pl/[/url] kolego Ister chyba nie zapoznałeś się z moim tematem tylko przeczytaleś co chciałeś czyli problem z polskimi znaczkami i od razu mądrości sypiesz, skoro uważasz że wiesz jak to rozwiązać dawaj, pokaż co potrafisz.
Wciąż twierdzę, że brakuje ci pakietów związanych z czcionkami. Odpowiedź na twój problem jest - tak jak wcześniej napisałem.
Champion pisze:Widzisz bell jak loguje się na x-y jest wszystko oki i nie widze problemów, najgorzej jak przejdę ctrl+alt+F1, tam się zaczynają cuda dziwne ale jednak tak się dzieje.
Wbrew pozorom nie muszą to być cuda. Wraz z X'ami być może coś jest ładowane co bez ich startu nie jest - nie wiem.
No właśnie, już też nie mam pomysłów. W tym samym czasie co jestem zalogowany na x-ach też nie ma polskich znaków po przełączeniu się a na x-ach jak już kilka razy pisałem jest wszystko super.
Pozostaje poczekać może ktoś jednal miał podobny problem.
Czy sprawdzałeś co (i jak) zmieniają komendy, które podałeś?
Czy mają jakiś wpływ na locale?
Skoro potrafisz ręcznie rozwiązać problem to musi istnieć też rozwiązanie (nie tylko obejście) problemu. I to raczej bez dodawania pakietów jak na mój gust.
Jako obejście - możesz dodać te dpkg-reconfigure do pliku (plików - roota i użytkownika na początek)