Apache2 nie chce si
Raczej nie. To jest standardowy fragment apache2.conf zabezpieczający pliki .htaccess przed wyświetleniem i nie powinien on być modyfikowany czy przenoszony.rob.cioo pisze:Wydaje mi się że Kod:
<Files ~ "^\.ht">
Order allow,deny
Deny from all
</Files>
powinno znaleźć się w pliku .htaccess (który ląduje w głównym katalogu) a wzmianka w
Z komunikatu błędu wynika że problem jest przy Order allow,deny. Dyrektywa ta implementowana jest przez moduł mod_authz_host (we wcześniejszych wersjach Apache mod_access), lecz z tego co zamieściłeś widać, że ten moduł jest załadowany - jest symlink w mods-enabled. Nie wiem tylko z jakiego powodu to nie działa. Spróbuj jeszcze wykonać
Kod: Zaznacz cały
a2dismod authz_host
a2enmod authz_host
Możesz jeszcze napisać czy ten błąd zaczął się pojawiać bez przyczyny, czy może coś kombinowałeś z Apache, ew. czy instalowałeś według jakiegoś "magicznego" poradnika. Cokolwiek co by mogło wskazać przyczynę.
ok to może zacznijmy raz jeszcze od załadowania większości modułów . I wtedy restart apache.
info : http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=392349
ps @lessmian2 masz rację tu się troszkę zagalopowałem.
a2enmod authz_host
a2enmod mime
a2enmod alias
a2enmod setenvif
info : http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=392349
ps @lessmian2 masz rację tu się troszkę zagalopowałem.
dhcppc1:/home/tbi4/skulltag# a2enmod authz_host
Module authz_host already enabled
dhcppc1:/home/tbi4/skulltag# a2enmod mime
Module mime already enabled
dhcppc1:/home/tbi4/skulltag# a2enmod alias
Module alias already enabled
dhcppc1:/home/tbi4/skulltag# a2enmod setenvif
Module setenvif already enabled
dhcppc1:/home/tbi4/skulltag# /etc/init.d/apache2 restart
Restarting web server: apache2Syntax error on line 40 of /etc/apache2/apache2.conf:
Invalid command 'Order', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configuration
failed!
Najbardziej użyteczna wskazówka w rozszyfrowywaniu czegoś, co poszło źle, najczęściej leży w zdarzeniach bezpośrednio to poprzedzających.
Czy robiłeś upgrade bądź dist-upgrade? Czy instalkę apache2 wybrałeś podczas instalacji systemu czy instalowałeś sam? Czy robiłeś reinstalkę apache2?
Czy w ostateczności usuwałeś apache2 z plikami konfiguracyjnymi i instalowałeś od nowa?