szyfrowanie dysków - czym i jak?
szyfrowanie dysków - czym i jak?
Cześć, tak się zastanawiam nad zrobieniem sobie szyfrowanej partycji.
Nie wiem tylko jaki program wybrać, myślałem nad truecryptem.
Jednak boję się jego instalacji. Czy jest jakiś podobny program, który można zainstalować z pakietów .deb?
W dodatku przeczytałem, że istnieje możliwość zrobienia by partycja była szyfrowana i hasłem i kluczem, bardzo mi to odpowiada jednak nie chciałbym, by była możliwość odzyskania klucza jak i hasła w razie zgubienia jednego z nich. Da się tak zrobić w truecrypcie?
Ogólnie będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedz na ten temat.
Nie wiem tylko jaki program wybrać, myślałem nad truecryptem.
Jednak boję się jego instalacji. Czy jest jakiś podobny program, który można zainstalować z pakietów .deb?
W dodatku przeczytałem, że istnieje możliwość zrobienia by partycja była szyfrowana i hasłem i kluczem, bardzo mi to odpowiada jednak nie chciałbym, by była możliwość odzyskania klucza jak i hasła w razie zgubienia jednego z nich. Da się tak zrobić w truecrypcie?
Ogólnie będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedz na ten temat.
Re: szyfrowanie dysków-czym i jak?
dobry opis tematu:
szyfrowanie
truecrypt
truecrypt nie sprawia żadnych problemów przy instalacji, na pewno sobie poradzisz
osobiście polecam cryptsetup + LUKS (dostępne w repo)
szyfrowanie
truecrypt
truecrypt nie sprawia żadnych problemów przy instalacji, na pewno sobie poradzisz
osobiście polecam cryptsetup + LUKS (dostępne w repo)
Widziałem te linki, to właśnie one mnie zaciekawiły i dały pomysł na szyfrowaną partycje.
Mnie nie martwi aż tak instalacja, boję się że nie dam rady odinstalować truecrypta, bo na stronie jest do ściągnięcia jeden plik. Gdyby to była klasyczna binarka to wydałbym polecenie
i po sprawie, a tu nie za bardzo wiem o co chodzi.
Mnie nie martwi aż tak instalacja, boję się że nie dam rady odinstalować truecrypta, bo na stronie jest do ściągnięcia jeden plik. Gdyby to była klasyczna binarka to wydałbym polecenie
Kod: Zaznacz cały
make uninstall
I.L.O.,
instalacja
deinstalacja
instalacja
apt-get update
apt-get install truecrypt
apt-get remove truecrypt
- LordRuthwen
- Moderator
To może ja się wtrącę do tematu:
- Jak to wygląda w momencie gdy robię aktualizację dystrybucji.
- Jak to wygląda, jeśli zaszyfruję sobie /home i będę zmuszony wymienić dysk, na którym jest zainstalowany system? Wiąże się to z ponowną instalacją samego systemu jak i wygenerowaniem nowego klucza szyfrującego - co wtedy? Da się wtedy jakoś dobrać do danych na partycji domowej?
Nie ma żadnych problemów. Mam kilka dysków szyfrowanych (cryptsetup + LUKS) na hasło (nie klucz) i nigdy nie miałem żadnych problemów czy to po reinstalacji systemu, czy po przejściu z Lenny na Squeeze, czy podpięciu do innych komputerów z Ubuntu czy livecd. Jeżeli szyfrowanie odbywa się poprzez klucz to przecież musisz gdzieś ten klucz przechowywać, więc wystarczy, że go skopiujesz i bez problemów dostaniesz się do dysku/partycji niezależnie od systemu, wystarczy, że zainstalujesz dany program, którym szyfrowałeś dane.LordRuthwen pisze:To może ja się wtrącę do tematu:
- Jak to wygląda w momencie gdy robię aktualizację dystrybucji.
- Jak to wygląda, jeśli zaszyfruję sobie /home i będę zmuszony wymienić dysk, na którym jest zainstalowany system? Wiąże się to z ponowną instalacją samego systemu jak i wygenerowaniem nowego klucza szyfrującego - co wtedy? Da się wtedy jakoś dobrać do danych na partycji domowej?
- LordRuthwen
- Moderator
Tak, tylko trzeba o tym jeszcze pamiętać.nikt11 pisze:więc wystarczy, że go skopiujesz i bez problemów dostaniesz się do dysku/partycji niezależnie od systemu,
Powiedz mi jeszcze, jak wygląda montowanie/odczyt takiego dysku na innej maszynie?
Jak rozumiem trzeba tam mieć zainstalowany ten program, czy też może nie jest to wymagane?
Pytam, bo rozwiązanie dość ciekawe.