- Kiedy ostatnio robiłeś?
Kod: Zaznacz cały
apt-get dist-upgrade
- Pokaż wynik polecenia
uname -a
Automatyczne montowanie partycji z ntfs
darkwater pisze:
- Kiedy ostatnio robiłeś?
apt-get dist-upgrade
- Pokaż wynik polecenia
uname -a
- nie robiłem, zwykły
apt-get dist-upgrade
z Lenny to Squeeze (Lenny swieżo z netinstall zainstalowany).Kod: Zaznacz cały
apt-get upgrade
debian:/home/badzo# uname -a Linux debian 2.6.26-2-686 #1 SMP Wed Nov 4 20:45:37 UTC 2009 i686 GNU/Linux
Po pierwsze wykonaj tylko zwróć uwagę czy nie próbuje usunąć przy okazji czegoś ważnego.
Oczywiście jeśli nie używasz apt-get tylko aptitude, to zmień powyższe polecenia.
Po drugie, aktualnym jądrem dla wersji testowej jest 2.6.30-2
http://packages.debian.org/squeeze/linux-image-2.6-686 powinno go uaktualnić, jeśli nie to zainstaluj ręcznie, problem z udev powinien zniknąć.
apt-get update
apt-get dist-upgrade
Oczywiście jeśli nie używasz apt-get tylko aptitude, to zmień powyższe polecenia.
Po drugie, aktualnym jądrem dla wersji testowej jest 2.6.30-2
http://packages.debian.org/squeeze/linux-image-2.6-686
apt-get dist-upgrade
Tak to jest jak się próbuje coś na szybko zrobić.
Teraz montuje mi dyski, ale tylko do odczytu (ntfs). Muszę teraz z tym powalczyć. Masz jakieś rady? W zasadzie jakoś tak dziwnie to jest, bo opcja np. utwórz katalog jest aktywna, tak jak gdyby dysk był zamontowany jako do zapisu i odczytu. W załączniku komunikat błędu.
I jeszcze te dyski, które nie są opatrzone etykietą montuje jako 650e46f5-c7fe-4960-bc98-5a0873dbf2f5 itp., a nie jako disk; disk-1 itp. Dlaczego tak się dzieje?
Teraz montuje mi dyski, ale tylko do odczytu (ntfs). Muszę teraz z tym powalczyć. Masz jakieś rady? W zasadzie jakoś tak dziwnie to jest, bo opcja np. utwórz katalog jest aktywna, tak jak gdyby dysk był zamontowany jako do zapisu i odczytu. W załączniku komunikat błędu.
I jeszcze te dyski, które nie są opatrzone etykietą montuje jako 650e46f5-c7fe-4960-bc98-5a0873dbf2f5 itp., a nie jako disk; disk-1 itp. Dlaczego tak się dzieje?
Coś źle zrobiłeś?
Przedstaw:
Przedstaw:
cat /etc/fstab
cat /etc/apt/sources.list
dpkg -l | grep ntfs