klaster i Debian

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
BeKA

klaster i Debian

Post autor: BeKA »

Witam.
Ostatnimi czasy przymierzam się do zbudowania klastra komputerowego składającego się z 10 nodów, P4 1,8 każdy. Wobec tego mam kilka pytań: czy Debian nadałby się do obsłużenia takiego klastra, siedzę na Debianie już parę lat i przyznam, że pasuje mi on najbardziej, tylko właśnie nie wiem czy byłby on w stanie zagospodarować takim klastrem. Ewentualnie, czy skorzystać może z jakiś innych dystrybucji, które może by się bardziej nadawały do tego celu.

Pozdrawiam
BeKa
yantar
Member

Post autor: yantar »

Ja myślę, że jeśli Debian jest w stanie zarządzać największym, polskim klastrem Galerą, a na Filipinach nadzorować klaster obliczający dane klimatyczne z całego świata, to i z twoimi 10 nodami też da radę ;)
Schiz0

Post autor: Schiz0 »

Witam.
Jest to mój pierwszy post tak ze chciałem przywitać się ze wszystkimi :)

Od jakiegoś czasu pracuje na Debianie i również jak kolega zainteresował mnie klaster skonfigurowany na tym systemie.

Posiadam trochę starego sprzętu w piwnicy, wiec myślę ze mógłbym coś wykrzesać :)

Googlowałem trochę na ten temat ale nie znalazłem konkretnego. Proszę o podesłanie jakiś informacji na temat oprogramowania i w miarę możliwości jakiegoś opisu konfiguracji.

Pozdrawiam
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Poszukaj o ,,mosix''. Tutaj dość stary artykuł ale na stronie http://www.mosix.org na pewno znajdziesz dokumentację.
Schiz0

Post autor: Schiz0 »

Czytałem trochę na temat MOSIX'a, ale sam odpowiedziałeś mi na pytanie które mi nie odpowiada:
dość stary artykuł

Dzięki za fatygę ale wolałbym coś nowszego.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Witam
Stawianie klastra używając starego sprzętu ma sens jedynie edukacyjny. Opóźnienia w sieci skutecznie zniosą zysk liczenia w klastrze. Z tego co wiem klaster ma sens z takimi samymi maszynami (tzn tej samej klasy np wszystkie to 4 rdzeniowce o podobnej prędkości zegara) w innym wypadku np jakiś stary pentium i phenomII raczej sensu nie ma (poza edukacją). Będą wtedy problemy z architekturą systemu (musi być taka sama na wszystkich maszynach).
Pozdrawiam
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Schiz0 pisze:Czytałem trochę na temat MOSIX'a, ale sam odpowiedziałeś mi na pytanie które mi nie odpowiada:
dość stary artykuł

Dzięki za fatygę ale wolałbym coś nowszego.
A dokumentacja nie wystarczy?
http://www.cs.huji.ac.il/wikis/MediaWik ... figuration.
Widzę że sprowadza się to do uruchomienia skryptu instalacyjnego i kompilacji kernela, no i konfiguracji. A sam Mosix nie jest stary: "MOSIX-2.28.0.0 for Linux-2.6.32.2 was released."
Wiem że na uczelniach używa się też oprogramowania "Oscar" .
A co do opóźnień w sieci - koszt kart Gigabit Ethernet nie jest już taki duży. Wiadomo że pożytek będzie raczej edukacyjny bo na startym sprzęcie to za dużo się nie policzy. Co innego mieć np. kilka maszyn po dwa rdzenie i używać programów równoległych.
marteen
Beginner

Post autor: marteen »

Witam.

Budowałem kiedyś z kolegą klaster MOSIX w ramach pracy magisterskiej.
Działało to jeszcze wtedy na leciwych pIII i p4 w sieci 100Mbit/s. Prawda jest taka że ma to sens w przypadku gdy masz możliwość podzielenia zadania na procesy. Nie pamiętam już szczegółów ale przy testowaniu programem powray uzyskiwaliśmy dość znaczne przyspieszenie generowania scen 3d.
BeKA

Post autor: BeKA »

Witam.
Odświerzam temat może komuś się przyda garść informacji jaką zdobyłem.

MOSIX jest płatny 1000$ za 10 nodów + 50$ za każdy kolejny nood /rok

Openmosix jest dystrybucją darmową ale nieaktulizowaną od początku 2008 roku.

Zostaje kilka projektów SSI

- Kerrighed
- LinuxPMI (kontynuacja dość ciężka OPENMOSIX)
- OpenSSI

Ja już prawie skompletowałem wszystkie potrzebne części do zainstalowania, zobaczymy jak się uda to będzie klaster systematycznie rozbudowywany.

Aktualnie jest 8x P4 2.0ghz 512KB 800fsb 4x celeron 2.0 GHz 256KB 400fsb wszystkie nody po 256MB ramu plus konsola na athlonie 2800+ 2,25GHz 256KB 512MB ramu twardy 80GB.

Wszystko na lanie 1000Mb/s
TooMeeK

Post autor: TooMeeK »

Witam,

chcę zbudować klaster przy użyciu Kerrighed. Mpich2 porzuciłem. Ma on służyć do wirtualek KVM, obliczania danych nadmiarowych PAR2 oraz kompresjii 7zip.
Intel Core 2 Duo T7250 + 4 GB DDR2 667
oraz
Athlon 7750 dual core + 4 GB DDR2 800
czy ktoś już to robił?
ODPOWIEDZ