Perl czy C++
Perl czy C++
Chciałbym zgłębić mroczną wiedzę z dziedziny programowania. Jakiś czas temu poznałem Delphi (pod windowsem) można powiedzieć ze podstawy ale mam już jakieś ogólne pojęcie o co w tym chodzi. Jako że nie pracuje już na Windowsie lecz staram się poznawać dogłębnie linuxa (mam debiana i ubuntu) chciałbym się nauczyć programować w jednym z języków wymienionych w temacie. Który z nich polecilibyście mi jako przystępniejszy dla żółtodzioba i wygodniejszy do pracy w tym systemie? Przejrzałem już parę kursów w internecie dość pobieżnie by móc ocenić różnice pomiędzy nimi i za bardzo nie wiem jakie wnioski wyciągnąć oraz ku któremu z nich się skierować. Może macie jakieś swoje kursy lub książki, które polecilibyście mi by móc zrobić jakiś pierwszy krok w poznaniu tych nowych terenów wiedzy
- jasiekmarc
To może i ja pozwolę sobie wyrazić opinię dotyczącą języków. Jest takie powiedzenie: „Potrzeba matką wynalazków”. Można je zastosować również w odniesieniu do programowania. Gdy chcesz pisać programy użytkowe albo rozwiązywać zadania z algorytmiki, niewątpliwie C/C++ jest wygodniejszy. Perl służy głównie do operowania tekstem, regexami i takimi rzeczami.
Chyba najlepiej poznać składnię C, poużywać trochę C++. Zacząć programować obiektowo, potem może trochę Javy. I jak już dobrze zrozumiesz, jak działają imperatywne języki programowania, to nawet Perl Ci będzie niestraszny.
Chyba najlepiej poznać składnię C, poużywać trochę C++. Zacząć programować obiektowo, potem może trochę Javy. I jak już dobrze zrozumiesz, jak działają imperatywne języki programowania, to nawet Perl Ci będzie niestraszny.
Dobra, wybrałem C++ zapoznam się z nim dokładniej i później zabiorę się za coś co będzie mi wtedy odpowiadało. Zdobyłem wspomniana wcześniej Symfonie C++ ale mam niestety problem juz na samym początku. Założyłem ze będę pisał w gVim + cvim i w Geany Pierwszy kod poruszony w książce to
niestety po kompilacji w obu przypadkach otrzymuje błąd:
co robię źle?
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream.h>
main()
{
cout << "Witamy na pokladzie";
}
witamy.cpp:2:22: error: iostream.h: No such file or directory
witamy.cpp: In function 'int main()':
witamy.cpp: 6: error: 'cout' was not declared in this scope
- jasiekmarc
Nie znam zestawu gvim + cvim, ale polecam proste rozwiązania. Musisz mieć zainstalowany kompilator g++. W edytorze (vim, gvim, kate, whatever) tworzysz plik cpp, a potem w konsoli włazisz do jego folderu i piszesz
Make już sam dobierze niezłe parametry kompilatora (-o nazwa_pliku_bez_rozszerzenia) i skompiluje odgadnąwszy po rozszerzeniu, który kompilator ma dobrać.
make nazwa_pliku_bez_rozszerzenia
- jasiekmarc
Mhh. Mam dziwne wrażenie, że kompilując w gcc powinno się pisać
a nie
To drugie to jakieś takie borlandowe rozwiązanie.
Pytanie, w czym ja programuję dotyczy języka, czy edytora?
EDIT: Ach i jeśli używasz funkcji z biblioteki iostream, to musisz przed int main napisać
#include<iostream>
#include<iostream.h>
Pytanie, w czym ja programuję dotyczy języka, czy edytora?
EDIT: Ach i jeśli używasz funkcji z biblioteki iostream, to musisz przed int main napisać
using namespace std;
- jasiekmarc
Moim zdaniem to nie jest najlepsza książka do uczenia się podstaw C++. Prawdę powiedziawszy nie wiem, czy jest jakaś dobra. Widziałem kiedyś taką fajną, małą, żółtą z Helionu ale nie pomnę autora i tytułu. Jak znajdę coś ciekawego w sieci, to dam znać. Najlepiej chyba, jeśli już wiesz, co to pętla, czym jest warunek itp. zobaczyć jak się pisze te rzeczy w C i próbować stawiać sobie samemu zadania (albo wyszukiwać już istniejące, na przykład na SPOJ-u ), a następnie robić kolejne kroki ku doskonałości rozwiązując je. Zawsze możesz dorwać jakiegoś znajomego i zarzucać go pytaniami (nie za wieloma jednak - trzymaj się zasady 'use google, luke'). A ewentualnie możesz pisać do takich ludzi, jak ja. Zawsze chętnie pomagam adeptom programowania na ile potrafię.
Używam głównie VIM-a i Kate'a. Vim jest świetny do programów opartych na pojedynczych plikach. Doskonale wcina, a jak coś się rozsypie, to zawsze można: i vim naprawi.
Do projektów opartych na wielu plikach lepszy jest Kate, a czasem także używam QT-Creatora, który zna nazwy obiektów z bibliotek QT (do budowania okien między innymi).
Używam głównie VIM-a i Kate'a. Vim jest świetny do programów opartych na pojedynczych plikach. Doskonale wcina, a jak coś się rozsypie, to zawsze można:
ESC gg=G
Do projektów opartych na wielu plikach lepszy jest Kate, a czasem także używam QT-Creatora, który zna nazwy obiektów z bibliotek QT (do budowania okien między innymi).