Instalacja google chrome pod Debianem

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
woocash255

Instalacja google chrome pod Debianem

Post autor: woocash255 »

Witam.
Nie będę owijał w bawełnę i zapytam krótko, jak zainstalować przeglądarkę Google chrome pod Debianem? Wiem iż nie jestem jedyna osobą na tym forum, która zadaje sobie to pytanie. Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Tomeku
Beginner

Post autor: Tomeku »

¦ciągnąć ze strony producenta: http://www.google.com/chrome/ i zainstalować za pomocą dpkg?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Tak samo jak każdy inny pakiet.
Pobierasz z http://www.google.pl/chrome/eula.html?i ... _medium=ha , logujesz się jako root i wydajesz polecenie:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i /scieżka_do_pakietu/nazwa_pakietu
jmarcin_1984
Beginner

Post autor: jmarcin_1984 »

Witam.
Napiszę trochę nie na temat. Używacie tej przeglądarki? To prawda, że wysyła ona jakieś informacje do Google? Gdzieś tak kiedyś przeczytałem i chciałem zapytać Was o zdanie, Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Wysyła statystyki jakie strony odwiedzasz, itp (niby do tych reklam Google AdSense, ale kto wie czy i gdzie to przekazują dalej). Przynajmniej na początku, zaraz po wydaniu tak było. Ale jest chyba alternatywna wersja pozbawiona tego, nie pamiętam nazwy, ale jak poszukasz to znajdziesz.
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

Wysyła statystyki jakie strony odwiedzasz, itp (niby do tych reklam Google AdSense, ale kto wie czy i gdzie to przekazują dalej). Przynajmniej na początku, zaraz po wydaniu tak było. Ale jest chyba alternatywna wersja pozbawiona tego, nie pamiętam nazwy, ale jak poszukasz to znajdziesz.
Chromium ;)
GIGABYTE
Beginner

Post autor: GIGABYTE »

W końcu jakaś normalna przeglądarka, która nie zżera nie wiadomo ile zasobów jak się flasha odtwarza. Przed chwilą na odpalonym Iceweasel, youtube zżerał mi wg top, 102% czasu procesora, przy chrome zużycie waha się między 2% - 5% ;)
ODPOWIEDZ