Cześć.
Mam taką dziwną sprawę, jak oglądam film to ekran mi się przyciemnia po określonym czasie. Przypuszczam, że to przez ustawienia oszczędzania energii, bo zawsze przyciemnia się po tym samym czasie ale czemu tak się dzieje? Wiem, że odtwarzacze wyłączają wygaszacze ekranu ale przyciemnianie też powinny, przynajmniej w KDE 3.5 tak miałem. Czy jest możliwość ustawienia tego czy zostaje wyłączenie przyciemniania w zarządzaniu energią?
System:
Debian Squeeze
Kde 4.3.4
Odtwarzacz: SMPlayer
- Tomasz Dratewka
Odtwarzacz nie blokuje wygaszania ekranu. Zerknij w ustawieniach SMPlayera czy można go zmusić do blokowania wygaszania. Jeśli nie znajdziesz zawsze możesz napisać prosty skrypcik, który napierw wyłączy wygaszanie a następnie odpali odtwarzacz filmów a po wyłączeniu odtwarzacza włączy wygaszanie ponownie. Rozwiązanie mało eleganckie, ale skuteczne.
Poszukaj w panelu KDE odpowiedzialnym za ustawienia ekranu. W GNOME jest to np.
Kod: Zaznacz cały
System -> Preferencje -> Wygaszacz ekranu -> Zarządzanie energią
-
- Beginner
Oczywiście, że odtwarzacz blokuje wygaszacz ekranu linkTomasz Dratewka pisze:Odtwarzacz nie blokuje wygaszania ekranu. Zerknij w ustawieniach SMPlayera czy można go zmusić do blokowania wygaszania. Jeśli nie znajdziesz zawsze możesz napisać prosty skrypcik, który napierw wyłączy wygaszanie a następnie odpali odtwarzacz filmów a po wyłączeniu odtwarzacza włączy wygaszanie ponownie. Rozwiązanie mało eleganckie, ale skuteczne.
Skryptów pisać nie chce, w KDE 3.5 nie miałem z tym problemów, myślałem, że jest gdzieś funkcja do włączenia, czy coś w tym stylu ale jak nie to można przyjąć to za jedną z wad KDE 4 i czekać.
W ustawieniach ekranu nie znalazłem ale szukam dalej.
Myślę, że ostatecznie SMPlayer udostępnia wykonania komendy podczas uruchomienia i może to wykorzystam.
Dziękuję za pomoc.
Jakby ktoś znalazł inne rozwiązanie niż pisanie skryptów to byłbym wdzięczny.
- Tomasz Dratewka
-
- Senior Member