Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Piotrus Pan
Beginner

Ściemniający się ekran

Post autor: Piotrus Pan »

Cześć.
Mam taką dziwną sprawę, jak oglądam film to ekran mi się przyciemnia po określonym czasie. Przypuszczam, że to przez ustawienia oszczędzania energii, bo zawsze przyciemnia się po tym samym czasie ale czemu tak się dzieje? Wiem, że odtwarzacze wyłączają wygaszacze ekranu ale przyciemnianie też powinny, przynajmniej w KDE 3.5 tak miałem. Czy jest możliwość ustawienia tego czy zostaje wyłączenie przyciemniania w zarządzaniu energią?

System:
Debian Squeeze
Kde 4.3.4
Odtwarzacz: SMPlayer
Awatar użytkownika
Tomasz Dratewka

Post autor: Tomasz Dratewka »

Odtwarzacz nie blokuje wygaszania ekranu. Zerknij w ustawieniach SMPlayera czy można go zmusić do blokowania wygaszania. Jeśli nie znajdziesz zawsze możesz napisać prosty skrypcik, który napierw wyłączy wygaszanie a następnie odpali odtwarzacz filmów a po wyłączeniu odtwarzacza włączy wygaszanie ponownie. Rozwiązanie mało eleganckie, ale skuteczne.
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Możesz na czas filmu zmienić po prostu profil zarządzania energią na inny, albo stworzyć sobie taki do filmów. Przy pomocy apletu można to łatwo zmieniać.
tomek.

Post autor: tomek. »

Poszukaj w panelu KDE odpowiedzialnym za ustawienia ekranu. W GNOME jest to np.

Kod: Zaznacz cały

System -> Preferencje -> Wygaszacz ekranu -> Zarządzanie energią
Piotrus Pan
Beginner

Post autor: Piotrus Pan »

Tomasz Dratewka pisze:Odtwarzacz nie blokuje wygaszania ekranu. Zerknij w ustawieniach SMPlayera czy można go zmusić do blokowania wygaszania. Jeśli nie znajdziesz zawsze możesz napisać prosty skrypcik, który napierw wyłączy wygaszanie a następnie odpali odtwarzacz filmów a po wyłączeniu odtwarzacza włączy wygaszanie ponownie. Rozwiązanie mało eleganckie, ale skuteczne.
Oczywiście, że odtwarzacz blokuje wygaszacz ekranu link
Skryptów pisać nie chce, w KDE 3.5 nie miałem z tym problemów, myślałem, że jest gdzieś funkcja do włączenia, czy coś w tym stylu ale jak nie to można przyjąć to za jedną z wad KDE 4 i czekać.

W ustawieniach ekranu nie znalazłem ale szukam dalej.

Myślę, że ostatecznie SMPlayer udostępnia wykonania komendy podczas uruchomienia i może to wykorzystam.

Dziękuję za pomoc.
Jakby ktoś znalazł inne rozwiązanie niż pisanie skryptów to byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
Tomasz Dratewka

Post autor: Tomasz Dratewka »

Oczywiście, że odtwarzacz blokuje wygaszacz ekranu
Jeśli się nie mylę program owszem blokuje, ale aplikację xscreensaver. Jeśli korzystasz z innego wygaszacza (nie wiem co tam w KDE siedzi :mrgreen: ) to odtwarzacz go nie blokuje.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Piotrus Pan, zarządzanie energią masz w: Ustawienia systemowe -> Zaawansowane -> Zarządzanie energią. Nadto możesz poustawiać zachowania dla danego okna. SMPlayer jest aplikacją spoza KDE4, choć zrobione na Qt4.
ODPOWIEDZ