[+] Brak dźwi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
daris
Beginner

Post autor: daris »

iria pisze:Sprawdziłeś propozycję Yampressa?
iria pisze:Skoro Totem odtwarza, to raczej jest już w grupie audio.
Totem, Kaffeine (qt3) i inne programy nie mają problemów z dźwiękiem - dotyczy to amaroka na qt4 i prawdopodobnie reszty aplikacji qt4. Tak jak wcześniej na zrzucie ekranu przedstawiałem - kde 4 (phonon) nie wykrywa karty dźwiękowej
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Co nie znaczy, że nie musiałeś sprawdzać. ;-)

Sprawdziłeś strony które Ci podałem?
daris
Beginner

Sprawdzałem czy jest w grupie audio (chociaż to i tak było pewne, ale mniejsza o to).

Szukałem też przez Google (i na tych stronach od ciebie) ale nigdzie nie widać rozwiązania.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Sprawdź inne jadro (np. Siduksa), a najlepiej pobierz wydanie 2009.04.

Zobaczymy czy inaczej skonfigurowane jądro zadziała. Ja jednak obstawiam spory nieporządek w pakietach.
daris
Beginner

Doinstalowałem gstreamera do phonona (pakiet phonon-backend-gstreamer) i amarok odtwarza pliki na gstreamerze, ale w żaden sposób nie da się z niego wydusić dźwięku na xine

Z tego co mi się wydaje to Totem też na gstreamerze działał, ale Kaffeine to raczej xine - więc coś mi tu nie pasuje.
  • Qt4 (phonon) + xine (amarok) - nie działa
    Qt4 (phonon) + gstreamer (amarok) - działa
    Qt3 + xine (Kaffeine) - działa
    Gtk + gstreamer (Totem) - działa
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Porównaj wersje pakietów z moimi.

Kod: Zaznacz cały

ii  libxine1                                 1.1.17-1                                               
ii  libxine1-bin                           1.1.17-1                                             
ii  libxine1-console                     1.1.17-1                                               
ii  libxine1-ffmpeg                      1.1.17-1                                               
ii  libxine1-misc-plugins               1.1.17-1                                               
ii  libxine1-plugins                       1.1.17-1                                             
ii  libxine1-x                               1.1.17-1                                              
ii  libxinerama1                           2:1.1-2                                                
ii  phonon-backend-xine               4:4.3.1-5                                              
daris
Beginner

Wszystko takie samo. Gdzie xine może trzymać swoje ustawienia? Ewentualnie phonon?

Edycja:
Usunięcie plików konfiguracyjnych nic nie daje:

Kod: Zaznacz cały

darek:~$ find .kde -name *xine*
.kde/share/config/xinebackendrc
darek:~$ find .kde -name *phonon*
.kde/share/apps/phonon
.kde/share/kde4/services/phononbackends
.kde/share/config/phonondevicesrc
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Sprawdź inne jajko. Niestety innych pomysłów nie mam.
daris
Beginner

Wprawdzie powinienem zmienić nazwę tematu bo to nie jest zależne od wersji jądra. Siedzę teraz na 2.6.28 i jest tak jak na tym najnowszym (z trunk w nazwie)

No nic, trzeba będzie korzystać z gstreamera do czasu rozwiązania problemu ;p
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Sam Gstreamer nie jest taki zły (dla mnie lepszy niż Xine), choć jeszcze wtyczka do Phonona kuleje.
ODPOWIEDZ