Co tu robi
Co tu robić
Już dawno nie programowałem, więc pomyślałem, że rozpocznę od nowa. Na windowsie nie było tak źle. Otworzyłem zeszyt i przepisałem,
{
cout <<"Dowolny napis";
cout << end1;
system ("PAUSE");
return Exit_SUCCESS;
}
na widndowsie jak pamiętam było OK, robiąc taki podstawowy zabieg. Ogromnie się źdzwiłem wyskoczył jakiś błąd któ
{
cout <<"Dowolny napis";
cout << end1;
system ("PAUSE");
return Exit_SUCCESS;
}
na widndowsie jak pamiętam było OK, robiąc taki podstawowy zabieg. Ogromnie się źdzwiłem wyskoczył jakiś błąd któ
a chcesz linka do rtfm? z tego postu nic nie wynika, nawet nie widzę nigdzie konkretnego pytania.
widzę że bawisz się z C++ (?) więc może to Ci pomoże:
http://www.it.hk.pl/
PS.
jeśli nic Ci nie pomogłem to sprecyzuj o co Ci chodzi.
aloha
widzę że bawisz się z C++ (?) więc może to Ci pomoże:
http://www.it.hk.pl/
PS.
jeśli nic Ci nie pomogłem to sprecyzuj o co Ci chodzi.
aloha
Daj mu takie coś:
Obawiam się, że system ("PAUSE"); chyba nie zadziała pod linuxem, ale nie jestem pewny.
Poza tym (tak jak pisze velmafia Twój post jest strasznie niejasny. Przede wszystkim napisz jaki to język programowania (wnioskujemy, że c++). Po drugie, używaj znaczników code, po trzecie nie wiemy, czy ten kod który podałeś to jest funkcja main, czy już cały pogram.
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout << "Dowolny napis";
cout << endl;
return 0;
}
Poza tym (tak jak pisze velmafia Twój post jest strasznie niejasny. Przede wszystkim napisz jaki to język programowania (wnioskujemy, że c++). Po drugie, używaj znaczników code, po trzecie nie wiemy, czy ten kod który podałeś to jest funkcja main, czy już cały pogram.
Ja bym ten cały program napisał tak:
Ale widzę, że kolega chyba początkujący w C++ jest - a może się mylę? Tak czy siak, na Linuksie troszeczkę (nawet mniej niż troszeczkę inaczej się pisze programy - to znaczy, raz nie musisz czegoś podawać, innym razem tak...
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout << "Dowolny napis\n";
}
przejdź w konsoli do katalogu z tym plikiem i wpisz:komjg pisze:Jeszcze jeden problem to skomplikowany plik skomplikował się do pliku nazwa.o<< i jak to otwaorzyć.
./nazwa.o
nazwa.o
aloha
zastanawiam mnie jeszcze czy mogę uczyć się języka C++ z książki dla Windowsa, czy to nie ma sensu.
kurde coś ten kod nie działa nazwa.[/code]
kurde coś ten kod nie działa nazwa.
lenin@lenin:~$ cc.o
bash: cc.o: command not found
lenin@lenin:~$ ./cc.o
bash: ./cc.o: Brak dostępu
lenin@lenin:~$ su
Password:
lenin:/home/lenin# cc.o
bash: cc.o: command not found
lenin:/home/lenin# ./cc.o
bash: ./cc.o: Brak dostępu
lenin:/home/lenin#
mlyczek pisze: Obawiam się, że system ("PAUSE")] chyba nie zadziała pod linuxem.
U mnie niekoniecznie chciało to działać ale za miast tego jest:
cin.get();