F6 to archaik jak na współczesne czasy.
Przy okazji - próbowałeś instalować obecnego Debiana w trybie tekstowym? Gdzieś w necie jest jeszcze jakaś wersja Debiana z innym instalatorem (nigdy nie próbowałem, a jedynie gdzieś przemknęło mi przed oczami, że coś takiego jest).
Dalej to się wykrzacza na PCI?
instalacja Debiana na laptopie z Intel P965 Express
Wyjmowałem jedną kość ramu - nic, potem zamieniłem je miejscami i też nic.
Jednym słowem kolejna porażka.
Dziś próbowałem zainstalować "świeże" Suse i Archlinux i tak samo. Wszystko kończy się na czarnym ekranie.
Mógłby ktoś podrzucić jakiegoś Linuksa bez środowiska graficznego - pustaka - może coś takiego się zainstaluje. Potem ewentualnie bym doinstalowywał.
Odnośnie PCI - w sumie nie wiem, bo teraz nie widzę żadnych napisów itp. - po prostu czarny ekran. Ale przypuszczam że tak bo komputer zachowuje się tak samo. Czyli po wyborze sposobu instalacji, ekran robi się czarny i staje płyta.
Przedtem było tak samo z tym że zamiast czarnego ekranu były napisy..
Pozdrawiam.
Jednym słowem kolejna porażka.
Dziś próbowałem zainstalować "świeże" Suse i Archlinux i tak samo. Wszystko kończy się na czarnym ekranie.
Mógłby ktoś podrzucić jakiegoś Linuksa bez środowiska graficznego - pustaka - może coś takiego się zainstaluje. Potem ewentualnie bym doinstalowywał.
Odnośnie PCI - w sumie nie wiem, bo teraz nie widzę żadnych napisów itp. - po prostu czarny ekran. Ale przypuszczam że tak bo komputer zachowuje się tak samo. Czyli po wyborze sposobu instalacji, ekran robi się czarny i staje płyta.
Przedtem było tak samo z tym że zamiast czarnego ekranu były napisy..
Pozdrawiam.
-
- Senior Member
Bez środowiska graficznego masz praktycznie każdą, ściągniętą już płytkę. Np. Debiana - trzeba przy instalacji wybrać bodaj "zaawansowaną". Możesz sobie pobrać też netinstalkę. Możesz także np. ubuntu alternate (z głównej strony pobierania, w obu wersjach tj. z gnome i kde); jeśli chcesz to dam Ci linka do ubuntu mini (tam jest w zasadzie jedynie kernel i nieco narzędzi).
Dawno temu pojawiał mi się taki komunikat (liczby były inne), ale instalacja przebiegała poprawnie. Potem okazało się, że jedna z pamięci była uszkodzona. Tak na wszelki wypadek sprawdź pamięć, lub jeżeli nie utracisz gwarancji spróbuj instalacji korzystając z jednej, a potem z drugiej kości. Gdyby moje podejrzenie okazało się słuszne , tfu-tfu, będziesz reklamował.
Pozdrawiam
sj65
Pozdrawiam
sj65
Ostatnio podczas instalacji openSuse u znajomego po wybraniu jakiejkolwiek opcji wymagającej załadowania Kernela pojawiał się czarny ekran, w tym przypadku pomogło zaznaczenie opcji NO APIC w jakiejś tam zakładce (chyba Kernel pod F5).
Nie wiem jak to wygląda na Debianie, bo nie miałem jeszcze takich niespodzianek.
Nie wiem jak to wygląda na Debianie, bo nie miałem jeszcze takich niespodzianek.