Niew

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
zoltymleczyk
Beginner

Niewłaściwa praca sterownika karty wifi na układzie rtl8187

Post autor: zoltymleczyk »

Witam.
Próbuję skompilować sterownik do karty rtl8187 i wyskakuje mi błąd. Koś wie co on może oznaczać?

Kod: Zaznacz cały

make
make -C /lib/modules/2.6.26-2-ixp4xx/build M=/home///rtl8187L_linux_26.1038.0626.2009.release/rtl8187 CC=gcc modules
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-2-ixp4xx'
  CC [M]  /home///rtl8187L_linux_26.1038.0626.2009.release/rtl8187/r8187_core.o
gcc: -msoft-float and -mhard_float may not be used together
make[2]: *** [/home///rtl8187L_linux_26.1038.0626.2009.release/rtl8187/r8187_core.o] Błąd 1
make[1]: *** [_module_/home///rtl8187L_linux_26.1038.0626.2009.release/rtl8187] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-2-ixp4xx'
make: *** [modules] Błąd 2
marg1

Post autor: marg1 »

Nie w ten sposób. Są dwa wyjścia:
Jeżeli Twojego sterownika nie ma jądrze, kompiluj compat-wireless-old
lub, jeśli nie masz dostępu do Internetu - ręcznie zainstaluj backportowany nowszy kernel
Jeśli masz dostęp do Internetu za pomocą innej karty, możesz to zrobić z repozytorium za pomocą apt-get lub aptitude, bądź nawet Synaptica.
Zawsze jest trzecie wyjście - nazywa się Ndiswrapper. Dzięki niemu możesz użyć sterownika Windowsa do obsługi tej karty.
zoltymleczyk
Beginner

Tylko tu jest problem to architektura arm. Jądro jest najnowsze. Ndiswrapper nie działa na arm chyba. Na stacjonarnym komputerze nie mam problemów z kompilacją sterownika. Dziekuje za pomoc
marg1

A to nie jest nowsze?
http://packages.debian.org/lenny-backpo ... age-ixp4xx
Masz 2.6.26 a tu jest 2.6.30.
A próbowałeś kompilować ten wireless-compat-old?
A Ndiswrapper nie działa chyba? A próbowałeś go instalować?
zoltymleczyk
Beginner

Karta wi-fi usb rtl8187 nie łączy się w mode:managed z ap

Witam. Poradziłem sobie ze sterownikami ale pojawił się taki problem. Karta widzi ap po wydaniu polecenia.

Kod: Zaznacz cały

iwlist scanning
Pracuje w trybie managed (sterownik nie obsługuje innego trybu pracy). AP z którym mam zamiar się połączyć ma zabezpiecznie pppoe. Więc najpierw musze mieć skonfigurowane pppoe? By AP mogło mi przypisać adres przez dhcp? Zmieniam mac karty by się połączyć bo normalnie łącze się przez urządzenie AP z obsługą pppoe. Pppoeconf nie da się skonfigurować - to pewnie dlatego ze AP z którym chce się połączyć po prostu mnie nie wpuszcza. Skończyły mi się już pomysły... Co może być nie tak?
marg1

Dlaczego nie możesz skonfigurować pppoeconf? Masz w ogóle ten pakiet zainstalowany?
http://packages.debian.org/squeeze/pppoeconf
Jeżeli łączysz się przez pppooe to musisz mieć je najpierw skonfigurowane, jeśli chcesz się w ten sposób z czymkolwiek połączyć.
Tak myślę, ale nie mam u siebie pppoe.
zoltymleczyk
Beginner

Miałem to wszystko nawet skonfigurowane, tz pppoeconf i łączyłem się. Wszystko działa ok :) Tylko na ndiswrapper. Bo na sterownikach z jądra nic nie zrobie. Nawet tych skompilowanych ze strony producenta. Brak interfejsu ppp0. Na innych sterownikach niż ndiswrapper.
marg1

To w takim układzie nie będziemy drążyć, dlaczego nie działa na module linuksowym. Ważne, że działa :mrgreen:
ODPOWIEDZ