Domowy Serwer - co i jak?
Domowy Serwer - co i jak?
Witam,
Chciałbym w domu uruchomić sobie na starym komputerze: DELL GX50: Celeron 1GHz, 256MB RAM, dysk 120GB, karta graficzna zintegrowana, mały domowy serwer, który udostępniałby miejsce na dysku oraz drukarkę innym komputerom w sieci. Dodatkowo również hosting stron www (dla użytku własnego - testy) oraz pobieranie plików z sieci (głównie rapidshare, hotfile, kolejki plików itp.).
Moje pierwsze pytanie związane jest z wersją systemu, która najlepiej wybrać? Zaznaczę, że chcę korzystać z graficznego interfejsu. Nie chcę co chwile przepinać monitora, myszki, klawiatury. Sprzęt musi pobierać mało prądu.
W domu posiadam również laptopa, który działa z systemem Windows XP/Vista/7. Chciałbym właśnie za jego pośrednictwem sterować serwerem. Z jakiego rozwiązania najlepiej skorzystać i jak przeprowadzić wdrożenie tego systemu?
Z góry serdecznie dziękuję za chęć pomocy.
Pozdrawiam
Chciałbym w domu uruchomić sobie na starym komputerze: DELL GX50: Celeron 1GHz, 256MB RAM, dysk 120GB, karta graficzna zintegrowana, mały domowy serwer, który udostępniałby miejsce na dysku oraz drukarkę innym komputerom w sieci. Dodatkowo również hosting stron www (dla użytku własnego - testy) oraz pobieranie plików z sieci (głównie rapidshare, hotfile, kolejki plików itp.).
Moje pierwsze pytanie związane jest z wersją systemu, która najlepiej wybrać? Zaznaczę, że chcę korzystać z graficznego interfejsu. Nie chcę co chwile przepinać monitora, myszki, klawiatury. Sprzęt musi pobierać mało prądu.
W domu posiadam również laptopa, który działa z systemem Windows XP/Vista/7. Chciałbym właśnie za jego pośrednictwem sterować serwerem. Z jakiego rozwiązania najlepiej skorzystać i jak przeprowadzić wdrożenie tego systemu?
Z góry serdecznie dziękuję za chęć pomocy.
Pozdrawiam
Dlatego jest zdalna kontrola przez SSH, ew. VNC, ale nie polecam instalować grafiki przy 256MB RAM-u. Nawet jakieś najlżejsze środowisko (np. LXDE, czy sam menedżer okien FluxBox) będzie niepotrzebnie zjadał pamięć, którą można wykorzystać na inne usługi.Shaken pisze:Nie chcę co chwile przepinać monitora, myszki, klawiatury.
No chyba, że będzie dużo wolnej pamięci to wtedy tak, ale generalnie konsola nie gryzie i wszystko da się spod niej zrobić.
Domowy serwer i środowisko graficzne
Witam.
Wracam do tematu uruchomienia własnego domowego serwera. Wreszcie udało mi się zainstalować na komputerze Debiana 5.0. Zainstalowałem również środowisko graficzne.
Co teraz powinienem po kolei robić? Chciałbym zarządzać moim serwerem graficznie, dlatego chciałbym zainstalować NX-server, tylko nie mogę znaleźć nigdzie w sieci aktualnej instrukcji instalacji.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Wracam do tematu uruchomienia własnego domowego serwera. Wreszcie udało mi się zainstalować na komputerze Debiana 5.0. Zainstalowałem również środowisko graficzne.
Co teraz powinienem po kolei robić? Chciałbym zarządzać moim serwerem graficznie, dlatego chciałbym zainstalować NX-server, tylko nie mogę znaleźć nigdzie w sieci aktualnej instrukcji instalacji.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Jeżeli chcesz się nauczyć, radzę trzymać się plików tekstowych w konsoli. Grafikę jak co możesz sobie wypełnić narzędziami takimi jak phpMyAdmin. Osobiście uważam, że wiele rzeczy szybciej i łatwiej można zrobić w trybie tekstowym.
Pytanie główne brzmi: Serwer? Jaki serwer? Sam Apache może LAMP?
Jak robić to po kolei, możesz znaleźć materiały tak w internecie jak i na papierze.
Pytanie główne brzmi: Serwer? Jaki serwer? Sam Apache może LAMP?
Jak robić to po kolei, możesz znaleźć materiały tak w internecie jak i na papierze.
Shaken, no to napisz dokładnie co robisz i co nie działa, bo skąd my to mamy widzieć, żeby Ci pomóc?
Poza tym, powtórzę pytanie kolegi Demerzel - co masz zamiar uruchamiać na tym serwerze?
No i zgadzam się, że środowisko graficzne przeważnie jest niepotrzebne, bo wszystko można zrobić spod konsoli po SSH i dzięki temu się więcej nauczyć, bo chyba o to Ci głównie chodzi, co?
Poza tym, powtórzę pytanie kolegi Demerzel - co masz zamiar uruchamiać na tym serwerze?
No i zgadzam się, że środowisko graficzne przeważnie jest niepotrzebne, bo wszystko można zrobić spod konsoli po SSH i dzięki temu się więcej nauczyć, bo chyba o to Ci głównie chodzi, co?
Po kolei.
Co już mam na serwerze?
Szczerze mówiąc jestem kompletnie zielony w sprawach Linuksa. Dlatego prosiłbym o jakieś wskazówki, porady, poradniki.
Co już mam na serwerze?
- Zainstalowany tylko system Debian 5.0
System razem ze środowiskiem GNOME
- W szczególności : pobieranie plików z serwerów np. RapidShare, HotFile.
Udostępnianie miejsca na dysku innym komputerom (dysk 120gb)
Przetrzymywanie wspólnych plików dla wszystkich komputerów
Udostępnianie drukarki
Ze względu na zmienne IP i słabe łącze (Neostrada 2mb/s). Nie mam zamiaru hostować stron internetowych. Jak już to tylko i wyłącznie w celach testowych (moje niedokończone projekty).
- Nie przekonuje mnie ta konsola, nie potrafię tego wytłumaczyć ale niech tak zostanie. Chcę środowisko graficzne.
Szczerze mówiąc jestem kompletnie zielony w sprawach Linuksa. Dlatego prosiłbym o jakieś wskazówki, porady, poradniki.