Co tu robi

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

komjg pisze:zastanawiam mnie jeszcze czy mogę uczyć się języka C++ z książki dla Windowsa, czy to nie ma sensu.

sama składnia C++ jest taka sama, więc możesz się uczyć z tej książki, tylko musisz uwzględnić inne kompilatory i środowiska graficzne, a sam język jest taki sam.

chyba że to jest książka jakaś "specjalna" sponsorowana przez M$ ;)

btw. z jakiej książki się uczysz?
komjg

Post autor: komjg »

Kurs C++ od Zera do Hakera
velmafia
Member

komjg pisze:Kurs C++ od Zera do Hakera
nie znam, dobra książka?? tzn czy jest pisana pod windę, czy tylko jest omawiane C++ bez aprobowanie jakiegoś OS'u.

ze swojej strony mogę polecić "Symfonie C++" znakomita książka, ale skoro już masz książkę to korzystaj z niej.

aloha
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

komjg pisze:Jeszcze jeden problem to skomplikowany plik skomplikował się do pliku nazwa.o<< i jak to otwaorzyć.
spróbuj tak, kompilujesz:

Kod: Zaznacz cały

gcc nazwa.cpp -o nazwa
uruchamiasz

./nazwa
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

skomplikowany plik skomplikował się do pliku nazwa.o<< i jak to otwaorzyć.
Z tego co mi wiadomo to plików *.o nie da się otworzyć bo to jest chyba "przetłumaczone na język procesora". (?)
komjg

To czym się różni polecenie skomplikuj od zbuduj oraz uruchom w Anjucie. Postaram się zamięścić ten podręcznik
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Kaka' pisze:Z tego co mi wiadomo to plików *.o nie da się otworzyć bo to jest chyba "przetłumaczone na język procesora". (?)
Masz rację, to są tylko pliki po kompilacji, a żeby to był program to musi być zlinkowane.
ruun pisze:spróbuj tak, kompilujesz:

gcc nazwa.cpp -o nazwa
Dla c++ będzie:

g++ nazwa.cpp -o nazwa
komjg

Może skoro już ciągniemy temat, to się spytam czy Debian się zaśmieca?? No coś jak windows czy trzeba tu coś czyścić albo czy jak się coś odinstule to zostanie jakieś śmiecie foldery z jakimiś plikami itp. Bo jak narazie wszystko mi szybko i ładnie chodzi :)
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Mam debiana od sierpnia 2006 i nic nie czyściłem, nie defragmentowałem dysku, a chodzi tak jakby byl nowo zainstalowany. Po odinstalowaniu czegoś zostają Ci ewentualnie pliki konfiguracyjne programu ale te można usuwać razem z usuwaniem programu dodając opcję

--purge
przy apt, bądź aptitude. Czyli usuwasz tak:

apt-get --purge remove <pakiet>
velmafia
Member

komjg pisze:Może skoro już ciągniemy temat, to się spytam czy Debian się zaśmieca?? No coś jak windows czy trzeba tu coś czyścić albo czy jak się coś odinstule to zostanie jakieś śmiecie foldery z jakimiś plikami itp.

nie Debian się nie zaśmieca, pliki tymczasowe są w /tmp ale są automatycznie usuwane (zdaje się podczas startu/wyłączenia (?) komputera.

przy odinstalowywaniu zostają tylko pliki konfiguracyjne (tekstowe, więc miejsca zajmują bardzo mało), oraz te pliki które Ty dodasz do folderów programu. a jeśli chcesz wyżucić program razem z plikami konfiguracyjnymi, to dodajesz do apt-get/aptitude parametr purge i wszystko zostaje wyczyszczone co zainstalowało się podczas instalacji.
komjg pisze:Bo jak narazie wszystko mi szybko i ładnie chodzi :)

w Debianie wszystko zawsze tak chodzi, chyba że sam coś namieszasz ]mlyczek[/b] byłeś szybszy ;)
ODPOWIEDZ