Chciałbym skonfigurować takie połączenie tunel SSH poprzez DNS by dostać się na świat w pracy gdyż jest wszystko zablokowane. Pomysł jak i również informacje jak to zrobić znalazłem na YouTubie ale nie do końca rozumiem jak skonfigurować domenę. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi co mam zrobić?
Sposób ten wykorzystuje ozymandns, może ktoś się już z tym spotkał.
Podaję odnośniki do źródeł:
artykuł w CHIP'ie
www.aripollak.com
www.room362.com
film z youtube
ozyman DNS wiki
DNStunnel.de
kolejny filmik jak to powinno działać
----
dodałem nowe źródła
tunel SSH poprzez DNS
SSH przez DNS? nie rozumiem twojego pytania.
Mozesz sie polaczyc przez ssh z jakimkolwiek innym hostem w necie?
Jezeli masz DNS to masz rowniez www.
Moze sproboj zrobic odwrotny tunell ssh.
Jest tez oprogramowanie w sieci ktore nasluchuje na dowolnym porcie (DNS rowniez) i sprawdza jakie pakiety przychodza na ten port i kierunkuje je do odpowiedniej applikacji.
Niestety nie pamietam dokladnie jak sie to nazywalo ale wieczorem moge to sprawdzic to dam ci znac.
Mozesz sie polaczyc przez ssh z jakimkolwiek innym hostem w necie?
Jezeli masz DNS to masz rowniez www.
Moze sproboj zrobic odwrotny tunell ssh.
Jest tez oprogramowanie w sieci ktore nasluchuje na dowolnym porcie (DNS rowniez) i sprawdza jakie pakiety przychodza na ten port i kierunkuje je do odpowiedniej applikacji.
Niestety nie pamietam dokladnie jak sie to nazywalo ale wieczorem moge to sprawdzic to dam ci znac.
Wydaje mi się, że właśnie tak ma działać program, o którym wspomniałem ozymanDNS. Z tym, że coś zepsułem chyba i nie potrafię skonfigurować tej sieci by działała tak jak chcę. Normalne połączenie ssh jest blokowane w mojej sieci poprzez ISA serwer a ozyman powoduje że komunikacja przechodzi po DNS-ach a nie bezpośrednio przez bramę (w moim rozumieniu). Może jak ktoś z Was by przeczytał te artykuły, do których wkleiłem linki mógłby mi to lepiej wytłumaczyć.szpuni pisze:Jest tez oprogramowanie w sieci ktore nasluchuje na dowolnym porcie (DNS rowniez) i sprawdza jakie pakiety przychodza na ten port i kierunkuje je do odpowiedniej applikacji.
Nie chodzi mi o zwykle połączenie SSH bo w moim przypadku to odpada.
[ Dodano: |8 Lut 2010|, 2010 09:58 ]
Problem rozwiązany, źle zrozumiałem informacje w tutorialach.
dziękuje za pomoc.