Sterowniki i obs

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Demerzel
Beginner

Sterowniki i obsługa sprzętu AMD pod Linuksem

Post autor: Demerzel »

Witam.
W skrócie sprawa wygląda tak. Od dawna nie miałem nic wspólnego ze sprzętem komputerowym. Dziś przeanalizowałem kilka CPU i MB. Wyszło mi, że za te same pieniądze około 1300 można kupić dużo wydajniejszy sprzęt AMD niż Intela. PHENOM II x4 i ASUS M4A79XTD EVO.

Tu się zaczyna dylemat. Niegdyś miałem ciężką przeprawę ze sterownikiem do RADEONA->ATI->AMD.
Jak generalnie ma się funkcjonowanie tego sprzętu z Linuksem? Bardziej konkretnie czy z podaną płytą, chipsetem AMD 790X mogą mnie czekać jakieś niespodzianki? Być może ktoś się z tym zetknął i mnie oświeci. Jakiś czas temu spotkałem informację, że płyty ASUSA dla AMD nie działają najlepiej. Pracują wolniej niż teoretycznie powinny.
davitxx

Post autor: davitxx »

Problemy z AMD to mogą być przy grafice. (Nie wiem jak obecnie z wydajnością sterowników)
Martwiłbym się takimi rzeczami jak np. kontroler sata.
Co do samych płyt Asusa to nawet te tanie "budżetówki", które są tak bardzo krytykowane można pochwalić za stabilność i szybkość działania. Jedyne problemy jakie miałem z płytami asusa to czesem problem z rozruchem i niedopracowane biosy. Dla przeciętnego zjadacza chleba bez znaczenia.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ