Witam.
W skrócie sprawa wygląda tak. Od dawna nie miałem nic wspólnego ze sprzętem komputerowym. Dziś przeanalizowałem kilka CPU i MB. Wyszło mi, że za te same pieniądze około 1300 można kupić dużo wydajniejszy sprzęt AMD niż Intela. PHENOM II x4 i ASUS M4A79XTD EVO.
Tu się zaczyna dylemat. Niegdyś miałem ciężką przeprawę ze sterownikiem do RADEONA->ATI->AMD.
Jak generalnie ma się funkcjonowanie tego sprzętu z Linuksem? Bardziej konkretnie czy z podaną płytą, chipsetem AMD 790X mogą mnie czekać jakieś niespodzianki? Być może ktoś się z tym zetknął i mnie oświeci. Jakiś czas temu spotkałem informację, że płyty ASUSA dla AMD nie działają najlepiej. Pracują wolniej niż teoretycznie powinny.
Sterowniki i obs
Problemy z AMD to mogą być przy grafice. (Nie wiem jak obecnie z wydajnością sterowników)
Martwiłbym się takimi rzeczami jak np. kontroler sata.
Co do samych płyt Asusa to nawet te tanie "budżetówki", które są tak bardzo krytykowane można pochwalić za stabilność i szybkość działania. Jedyne problemy jakie miałem z płytami asusa to czesem problem z rozruchem i niedopracowane biosy. Dla przeciętnego zjadacza chleba bez znaczenia.
Pozdrawiam.
Martwiłbym się takimi rzeczami jak np. kontroler sata.
Co do samych płyt Asusa to nawet te tanie "budżetówki", które są tak bardzo krytykowane można pochwalić za stabilność i szybkość działania. Jedyne problemy jakie miałem z płytami asusa to czesem problem z rozruchem i niedopracowane biosy. Dla przeciętnego zjadacza chleba bez znaczenia.
Pozdrawiam.