[+] FTP i tryb ASCII

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
dawwin

[+] FTP i tryb ASCII

Post autor: dawwin »

Piszę prosty serwer FTP i mam problem odnośnie kopiowania plików w trybie ASCII. Z tego, co udało mi się wyczytać w internecie, w tym trybie konwertujemy niektóre znaki (zależnie od systemu na jaki przesyłamy). I tutaj mam jedno pytanie - która ze stron (klient, czy serwer) dokonuje tej konwersji? Czy serwer musi robić coś więcej, niż po prostu wysyłać plik?
Klient niby wysyła informacje do serwera o trybie transferu (ASCII, binary) i odpytuje o system na serwerze , ale nie ma żadnych informacji o systemie na komputerze klienta, a chyba o konwersję pod klienta chodzi
grum

Post autor: grum »

Cały standard masz opisany w http://www.faqs.org/rfcs/rfc959.html powinien rozwiać wszystkie wątpliwości.

Plik wysyłasz bajt po bajcie i wszystko jedno jak jest zakodowany ... na początku pliki tekstowe możesz traktować jak binarne. Jak jest zakodowana nazwa pliku nie wiem, trzeba przeczytać standard... generalnie od niego powinieneś zacząć.

Domyślam się, że dopiero się uczysz protokołu FTP. Ja bym tez serwer napisał metodą informatyka, czyli "byle jak byle było", a później bym poprawiał.
dawwin

Post autor: dawwin »

The sender converts the data from an internal character
representation to the standard 8-bit NVT-ASCII
representation (see the Telnet specification). The receiver
will convert the data from the standard form to his own
internal form.
O to mi właśnie chodziło. Dziękuję.
ODPOWIEDZ