GRUB nie widzi Windowsa - brak pliku menu.lst

Ogólne pytania dotyczące systemu
spider3k

GRUB nie widzi Windowsa - brak pliku menu.lst

Post autor: spider3k »

Witam.
Zainstalowałem Debian i mam już z nim problemy.
Grub nie widzi Windowsa7 pomimo tego iż podczas instalacji widział. Chciałem edytować menu.lst jednak nie ma takiego pliku. Nawet wyszukiwałem.

Dziękuje za szybkie i rzeczowe odpowiedzi.
jmarcin_1984
Beginner

Post autor: jmarcin_1984 »

Która wersja Debiana? Stabilna, testowa czy Sid? Jeśli nie stabilna to zapewne grub jest w wersji 2 i do edycji ustawień jest plik grub.cfg. Był niedawno na forum podobny temat. Jako root wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

os-prober 
oraz:

update-grub2 
spider3k

Udało się. Mam wersję testową. Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak mam się zalogować jako root w trybie graficznym ponieważ chcę sobie zmienić w grub.cfg ,,default=0'' na 2. Jednak nie mogę zapisać zmiany bo nie mam takich uprawnień.

Dodane:
Poradziłem sobie :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

spider3k, a jakbyś tak forum przejrzał? Dział dla początkujących.
spider3k

Chciałbym, jednak wcześniej muszę skonfigurować internet na Linuksie bo teraz używam komputera z Windowsem, a chciałbym wszystko mieć na Linuksie.

Pozdrawiam i dziękuję.

Jednak zainstaluje sobie wersje stabilną ponieważ większości opcji nie mogłem znaleźć podczas próby konfigurowania karty wifi RTL8187B :(
np. tutaj http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... t=rtl8187b
ostatni post. Np. sytaptic, KNetworkMenager...
Chyba, że nie umiałem tego znaleźć.
jmarcin_1984
Beginner

spider3k, nie wiem czy to taki dobry pomysł. W stabilnej wersji masz jądro 2.6.26 i z tego co przeczytałem twoja karta nie działa na tym nim. Wsparcie ma bodajże od jadra 2.6.27. Podałeś link i pewnie nie udała się Tobie instalacja sterownika przy użyciu ndiswrappera? Napisz co robiłeś krok po kroku to może jakoś uda się rozwiązać problem. Jeśli były błędy to wrzuć jakieś logi.

PS. KNetworkManager ostatnio szwankuje w wersji testowej, dlatego najlepiej jest ręcznie zestawić połączenie edytując plik /etc/network/interfaces.
spider3k

Oto opis sposobu instalacji karty wifi RTL8187B na systemie Debian Etch używając ndiswrappera.

1. Najpierw musimy dodać repozytorium do source.list (etc/apt/source.list).
W tym celu uruchamiamy Synoptic wybieramy Ustawienia=>repozytoria w zakładce Nośnik instalacji klikamy dodaj.
Ukarze nam się okienko w którym należy kliknąć zaawansowane i wklejamy adres repozytorium:

deb [url]http://www.backports.org/debian[/url] etch-backports main contrib non-free
wybieramy add channell, czy jakoś tak i wchodzimy do głównego okna Synoptica.
Klikamy odśwież i czekamy.
Może trochę głupie ale nie mogę znaleźć Synaptica i na tym moja przygoda się skończyła z konfiguracja według tej metody. Z ciekawości chciałem zobaczyć czy mam gdzieś program KNetworkMenager, jednak tego też nie udało mi się znaleźć. Jestem załamany tą sytuacją.
jmarcin_1984
Beginner

Nie masz tych programów bo ich jeszcze nie zainstalowałeś :) Aby to zrobić musisz mieć połączenie z internetem :)
Ale masz windowsa :) Na początek zobacz czy Debian wykrywa kartę przez

iwconfig 
Jeśli tak to przejdź od razu do konfigurownia połączenia. Jeśli nie to pobierz sobie te paczki:
http://ftp.de.debian.org/debian/pool/ma ... -2_all.deb
http://ftp.de.debian.org/debian/pool/ma ... 2_i386.deb
http://ftp.de.debian.org/debian/pool/ma ... -2_all.deb
Zapisz je na partycji windowsowej. Odpal debiana. Zamontuj partycje windowsowa. Zapewne bedzie to system plików ntfs. Jako root

mkdir /mnt/windows 
oraz

mount -t ntfs /dev/sdx /mnt/windows 
gdzie sdx to twoja partycja gdzie zapisałeś pobrane pliki. Jeśli juz bedziesz miał dostęp do nich pod Debianem to kolejno je zainstaluj komendą

dpkg -i nazwa_paczki.deb 
Znajdź plik .inf swojego sterownika i daj

ndiswrapper -i net8187b.inf 
, następnie

depmod -a 
oraz

modprobe ndiswrapper 
Karta powinna się zainstalować. Teraz zostało uzyskać połaczenie wifi. Poczytaj na forum jak jak to zrobić. Możesz użyc jakiegoś managera połaczeń ( wspomniany knetworkmanager,wicd) albo zestawić połączenie edytując plik

nano /etc/network/interfaces 
dopisując odpowiednie parametry. Jeśli korzystasz z szyfrowania WPA potrzebny bedzie wpa-suplicant. Jeśli stosujesz tylko filtracje po MAC oraz korzystasz z DHCP oraz WEP to dodaj wpis

auto ath0
iface ath0 inet dhcp
wireless-essid NAZWA_SIECI
wireless-key HASE£KO_DO_SIECI
wireless-channel KANA£_NA_KTÓRYM_DZIA£A_SIEC
gdzie ath0 to twój interfejs sieciowy karty wlan. Sprawdzisz to wpisując iwconfig. Wszystkie polecenia wykonaj pod rootem :) Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem rozjaśnić sprawę :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

spider3k, napisałem Ci co masz zrobić? Dlaczego nie przejrzysz forum?

Strona główna forum zaczyna się od:
[center:f0f167bae0]Lektura obowiązkowa [/center:f0f167bae0]
Obrazek Dla Początkujących
Przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz...

Obrazek Opisy FAQ HowTo

W dziale Opisy FAQ HowTo mamy tematy przyklejone i np. taki temat:
Ale co ja mam zrobić zaraz po instalacji Debiana?

Zerknij do ,,Debian Reference'' znajdziesz tam odpowiedzi na większość problemów z systemem. Te, o które pytasz na pewno mają rozwiązanie w ,,Debian Reference''. Jest wersja polska, można ją zainstalować w systemie i nawet wydrukować.

Jak już nie ma klikanych programów to system nadaje się do wyrzucenia?
Sprawdź polecenia:

man apt-get
man aptitude
man dpkg
apt-get -h
aptitude -h
dpkg -h
man man
spider3k

Dzięki za pomoc :) Jutro spróbuje to zrobić bo teraz już idę spać.
Zdam relacje jak mi poszło.

Dodane:

Po wpisaniu iwconfig ukazało mi się to:

debian:/home/pawel# iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:"Pawel"
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=27 dBm
          Retry  long limit:7   RTS thr :o ff   Fragment thr :o ff
          Encryption key :o ff
          Power Management :o ff

pan0      no wireless extensions.
Czyli wykrywa mi kartę, więc próbowałem zainstalować knetworkmanager. Jednak pomimo wielu prób nie udało mi się zainstalować pomimo, że robiłem dokładnie to co było opisane w piliku INSTALL. Np. po wpisaniu make/make install/install wyskakiwał komunikat, że nie może znaleźć takiego polecania/komendy.
Wydaje mi się, że jestem już bliżej niż dalej podłączenia się do internetu na debianie :)
Czy mógłbyś mi opisać krok po kroku jak mam np. zainstalować jakiegoś menadżera do sieci.
Sieć mam szyfrowaną WPA2.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ